LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Valtakunnallinen suolistosyövän seulonta alkaa 2022 aikana

Suolistosyövän seulonta

Suolistosyövän seulonta käynnistyy valtakunnallisesti tämän vuoden aikana. Seulonta aloitetaan aluksi 60–68-vuotiasta, mutta se laajenee asteittain 2031 mennessä kattamaan 56-74- vuotiaat.

Suolistosyöpä (paksu- tai peräsuolen syöpä) on Suomen kolmanneksi yleisin syöpä sekä miehillä että naisilla. Suolistosyövän seulonta kohdistuu yli 60 vuotiasiin eli siihen ikäluokkaan, joka on suurimmassa riskissä sairastua ohut-, paksu- tai peräsuolisyöpään, mutta myös alle nelikymppiset voivat sairastua suolistosyöpään. Nuoremmilla oireita ei osata yhdistää suolistosyöpään, kun se mielletään tyypillisesti iäkkäämpien sairauksiksi.

Suolistosyövän seulonta vähentää kuolleisuutta suolistosyöpään. Varhain todettu syöpä on helpompi hoitaa ja se aiheuttaa vähemmän inhimillistä kärsimystä.

Suolistosyövän seulonnassa etsitään piilevää verta ulosnäytteestä. Näyte otetaan kotona sivelemällä testitikkua omassa ulosteessa ja sen jälkeen tikku laitetaan putkiloon ja se lähetetään vastauskuoressa laboratorioon tutkittavaksi.

Mikäli ulostenäytteestä löytyy verta, niin mahdollisen syövän tai syöpää ennakoivien muutosten eli polyyppien löytämiseksi tehdään paksusuolen tähystystutkimus. Tähystystutkimuksen yhteydessä poistetaan löydettävät polyypit ja jos löydetään syöpäkasvaimia, niin potilaat ohjataan leikkaushoitoon.

Suolistosyövän oireita

Suolistosyöpä voi kehittyä salakavalasti ja mitä pidemmälle se on edennyt sitä huonompi on hoitoennuste. Ulosteessa näkyvän veren lisäski suolistosyövän oireet voivat ovat hyvin tavanomaisia, kuten vatsakipua, ripulia, ummetusta, laihtumista eikä siihen oikein osata kiinniittää huomiota ennen kuin se on päässyt leviämään.

Lisätietoa suolistosyövän seulonnasta (Suomen syöpärekisteri)

Testerit valikoimista löytyy useita testejä suolistosairauksien ja vatsaongelmien seulontaan:

Lue myös artikkeli: Suolistosyövät yleistyvät nopeasti

Scroll to Top