LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Suolistosyövät yleistyvät nopeasti

Oireeton suolistosyöpä

Suolistosyöpä diagnooseja tehdään vuosi vuodelta enemmän. Muutama vuosi sitten suolistosyöpiä todettiin  3000 vuodessa, kun nyt niitä todetaan jo yli 3500 vuodessa.

Suolistosyöpä lisääntyy väestön ikääntymisen myötä. Suurin osa sairastuneista on yli 60-vuotiaita, mutta myös alle nelikymppiset voivat sairastua ohut-, paksu- tai peräsuolisyöpään. Nuoremmilla oireita ei osata yhdistää suolistosyöpään, kun ne mielletään tyypillisesti iäkkäämpien sairauksiksi.

Suolistosyövän oireet voi olla salakavalia ja vaihtelevia. Suolistosyöpä on usein aluksi oireeton. Oireet voi alkaa vähitellen ja hävitä taas joksikin aikaa. Asiantuntijoiden mukaan selkeät muutokset vatsan toiminnassa ovat aina syy tutkia mistä oireet johtuvat. Suolistosyövät syntyvät yleensä vuosien kehityksen aikana, kun suolen limakalvon pinnalle kehittynyt hyvänlaatuinen muutos muuttuu pahanlaatuiseksi.

Suolistosyöpä oireet

Suolistosyöpä on aluksi paikallinen, mutta jos se saa kasvaa rauhassa, se voi levitä myös muualle elimistöön. Mitä pidemmälle se on edennyt, sitä hankalampia ja rankempia leikkauksia, lääkehoitoa ja sädehoidon yhdistelmiä sen hoito vaatii. Suolistosyövän oireita ovat (lähde Terveyskylä):

  • Yleisiä paksu- ja peräsuolisyövän oireita ovat erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.
  • Oireina voi esiintyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua.
  • Syöpä voi myös aiheuttaa laihtumista.
  • Lisäksi syöpä vuotaa usein verta ulosteeseen, mikä voi aiheuttaa anemiaa.
  • Joskus syöpä voi aiheuttaa suolen tukkeuman, jolloin oireet ovat selvästi rajummat. Tuolloin oireina on oksentelu, ulostamisvaikeus sekä erittäin kova vatsakipu.
  • Jokaisella on toisinaan jonkinlaisia vatsavaivoja, mutta selkeät muutokset vatsan toiminnassa ovat aina syy tutkia mistä oireet johtuvat.
Scroll to Top