LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Mitä tarkoittaa kova vesi ja mikä sen aiheuttaa?

mitä tarkoitetaan veden kovuudella

Kova vesi voi olla todellinen riesa lasin… ja suihkun, tiski- ja pesukoneen sekä henkilökohtaisen hygienian kannalta. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi mitä veden kovuus tarkoittaa ja mistä se johtuu.

Mitä on kova vesi?

Kova vesi on vettä, jossa on huomattava määrä liuenneita mineraaleja, pääasiassa kalsiumia, magnesiumia ja joskus rautaa. Kun veden vety- ja happiatomit yhdistyvät hiilidioksidin kanssa, niin siitä muodostuu heikkoa hiilihappoa. Pohjaveden virratessa kalkkikiven läpi, se liuottaa pieniä määriä mineraaleja matkallaan. Nämä emäksiset mineraalit jäävät veteen ja nostavat veden pH-tasoa, muodostaen siten kovan veden.

Mistä tunnistat kovan veden?

Kova vesi on ikään kuin ärsyttävä anoppi. Sen huomaa, kun se on läsnä. Kova vesi ei kuitenkaan nalkuta, mutta se ilmoittaa itsestään muilla tavoin.

Kovasta vedestä aiheutuu erilaisia ongelmia. Putket menevät tukkoon, kun lämminvesijärjestelmään kertyy liikaa kalkkisaostumia. Suihkussa huomaat että saippua ei vaahtoudu ja saippuaroiskeet näkyvät seinillä. Pyykinpesun jälkeen kova vesi ja saippuajäämät haalistavat tekstiilejä ja tekee ne jäykiksi. Paremman pesutuloksen aikaansaamiseksi joudut käyttämään enemmän pesuainetta. Kahvinkeitin tiputtaa huonosti ja sille on tehtävä kalkin poisto. Korkea mineraalipitoisuus saattaa näkyä myös ruostetahroina pesualtaissa, kylpyammeissa ja wc-pytyissä. Kun otat juomalasin kaapista, saatat huomata siinä kiiltävän saippuakalvon ja kalkkijäämiä. Tämä viittaa siihen, että lasi on todennäköisesti pesty kovalla vedellä. Vesi voi maistua metalliselta korkean rautapitoisuuden vuoksi tai haista ”mädältä munalta”, rikiltä. Se johtuu taas siitä kun bakteerit reagoivat magnesiumin kanssa muodostaen sulfatteja. Kova vesi lyhentää myös veden kanssa tekemisissä olevien kodinkoneiden käyttöikää ja lisää niiden käyttökustannuksia.

Aiheuttaako kova vesi terveysriskejä?

Herää kysymys, ”onko kova vesi turvallista juotavaksi ?” Vaikka siitä aiheutuu monenlaista harmia, niin kovan veden ei ole osoitettu aiheuttavan terveysriskejä. Kovasta vedestä on pikimmiten enemmän terveydellistä hyötyä, kun siitä saa osan päivittäisestä kalsium, magnesium ja rauta tarpeesta.

Siitä huolimatta, kovasta vedestä voi aiheutua lieviä terveyshaittoja. Ensinnäkin, jos vedessä on korkea raudan, mangaanin tai kovuuden taso, niin silloin siinä voi olla myös arseenia. Tällöin olisi hyvä tarkistaa epäorgaanisen arseenin pitoisuudet. Lisäksi kovan veden putkissa aiheuttamat saostumat tarjoaa täydellisen ympäristön bakteerikasvustolle. Erityisesti vanhemmat ja heikolla immuunijärjestelmän omaavat henkilöt ovat erityisen alttiita näille haitallisille bakteereille.

Kovasta vedestä aiheutuvia vähemmän harmillisia hygieniaan vaikuttavia ominaisuuksia. Esimerkiksi takkuiset hiukset tai saippua ei huuhtoudu kunnolla iholta. Siitä aiheutuu ihon kuivumista ja kutinaa. Tutkimuksen mukaan nuoret lapset altistuvat jatkuvasti kovalle vedelle, mikä voi lisätä atooppisen ihottuman riskiä.

Veden kovuuden testaaminen

Jos epäilet, että vesi on kovaa tai siinä on merkittävä määrä liuenneita mineraaleja, älä huoli, niiden testaaminen on helppoa. Voit helposti testata itse veden kovuuden, magnesiumin, kalsiumin, pH:n, raudan ja alkaliteetin tasot niihin tarkoitetuilla pikatesteillä tai lähettää vesinäytteen laboratorioon analysoitavaksi.

Scroll to Top