LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Rajua kasvua kuppa- ja tippuritartuntojen määrissä

Rajua kasvua kuppa- ja tippuritartuntojen määrässä

Vuonna 2022 Suomessa todettiin hälyttävän voimakasta kasvua kuppa- ja tippuritartuntojen määrissä. Tartuntarekisterin mukaan nämä seksitaudit kaksinkertaistuivat edellisvuoteen verrattuna. Erityisesti tippurin osalta tilanne on huolestuttava, sillä sen esiintyvyys on kasvanut koko Euroopassa.

Suomessa keskimäärin 30000 ihmistä saa seksitaudin

Suomessa vuosittain noin 30 000 ihmistä saa sukupuolitartunnan. Viime vuonna kirjattiin ennätykselliset tuhat uutta tippurin ja 400 kupan tartuntaa. Klamydia on yhä yleisin sukupuolitauti, joita todettiin viime vuonna 16 862 kpl.

Klamydiatartuntojen määrän kehitys
Rajua kasvua kuppa- ja tippuritartuntojen määrissä 3

Tilastot eivät kuitenkaan anna täydellistä kuvaa tilanteesta, koska kaikkia sukupuolitauteja ei tilastoida, ja monet tapaukset jäävät tunnistamatta. Esimerkiksi kondyloomaa ja genitaaliherpestä ei tilastoida valtakunnallisesti, vaikka ne ovat klamydian jälkeen yleisimpiä sukupuolitauteja. Sukupuolitautien poliklinikoiden testeissä todettiin 9 %:lla miehistä ja 5 %:lla naisista kondylooma, kun taas oireinen genitaaliherpes todettiin 3 %:lla testeissä käyneistä.

Useimmat sukupuolitaudit ovat oireettomia pitkään, joten testeihin hakeudutaan yleensä vasta oireiden ilmaannuttua, mikä voi viivästyttää hoidon aloittamista. On tärkeää muistaa, että mikäli on harrastanut suojaamatonta seksiä, on kahden viikon kuluttua syytä käydä testeissä ja testi kannattaa toistaa sen jälkeen noin kuukauden kuluttua. Antigeenitestillä klamydia ja tippuri voidaan sulkea pois aikaisintaan 2 viikon päästä. Vasta-ainetestillä herpestesti voidaan tehdä 2 viikon jälkeen, kuppatesti 3-4 viikon päästä. Hiv testi voidaan tehdä vasta kolmen kuukauden kuluttua altistumisesta.

Sukupuolitautitestin aikaisin naytteenottoaika

Lähde: Käypähoito

Mistä seksitautien määrän kasvu voi johtua?

Tartuntojen kasvuun voi vaikuttaa monia tekijöitä. Vuoden 2022 tilastopiikki saattaa selittyä osittain koronarajoitusten poistumisella, kun tapahtumia järjestettiin enemmän ja sosiaalinen elämä vilkastui. Toisaalta hiv- ja kuppatartuntojen näennäiseen kasvuun voi vaikuttaa myös tilastoharha maahanmuuttajien tartunnoista, jotka rekisteröityvät Suomen järjestelmään aiemman sairastamisen jälkeen.

Suurinta tartuntojen kasvu on ollut nuorilla

Erityinen huolenaihe on nuorten aikuisten tartunnat, joissa tippurin ja klamydian määrät ovat nousseet huolestuttavan paljon. Klamydia on erityisen ongelmallinen, sillä se on vähäoireinen, ja monilla tartunnan saaneilla ei ole oireita. Tippurin oireet ovat myös muuttuneet muistuttamaan klamydiaa.

Seksitautien tartunnat eivät noudata selkeää kausittaista jaksoa, mutta kesä saattaa lisätä seksikontakteja ja suojaamattomia seksitilanteita. On tärkeää muistaa, että tartuntatautirekisteri ei kerro tarkasti, milloin ja missä tartunnat on saatu, mikä tekee tartuntojen alkuperän selvittämisestä vaikeaa.

Katkaise tartuntaketju

Tartuntaketjun katkaisemiseksi on tärkeää testauttaa itsensä, mikäli on harrastanut suojaamatonta seksiä tai epäilee sukupuolitautitartuntaa. Seksitaudit voidaan yleensä todeta itse tehtävillä pikatesteillä tai laboratoriotutkimuksin. Onneksi valtaosa ihmisistä on vastuuntuntoisia ja haluaa hoitaa asiat kuntoon, ja yksityisyyden suoja testauksessa on korkea.

Seksitauteja voidaan ehkäistä tehokkaimmin kondomien ja suuseksisuojien käytöllä. Vaikka vakituisessa parisuhteessa oltaisiin luopumassa kondomeista, on suositeltavaa testata itsensä ennen kondomista luopumista, jotta mahdolliset tartunnat voidaan tunnistaa ja hoitaa ajoissa. Aikainen testaus auttaa estämään sukupuolitautien leviämistä ja edistää seksuaaliterveyttä.

Scroll to Top