LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Turussa on raportoitu useita Ksalol myrkytystapauksia erityisesti nuorten keskuudessa

Ksalol myrkytystapauksia

Lounais-Suomen poliisi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) varoittavat Turun alueella leviävistä huumaavista lääkkeistä ja kemikaaleista, erityisesti nuorten keskuudessa. Poliisin tiedotteen mukaan on havaittu Ksalol-nimistä rauhoittavaa lääkettä, jota käytetään myös päihtymistarkoituksessa. Useita vakavia myrkytystapauksia on raportoitu liittyen tähän lääkkeeseen, ja nuorimmat käyttäjät ovat olleet vain 13-vuotiaita.

Ksalol

Ksalol on rahoittava lääke ja sen vaikuttava aine on alpratsolaami, joka luokitellaan huumausaineeksi. Alpratsolaami luokitellaan bentsodiatsepiineihin.

Ksalol ei ole saatavilla Suomen apteekeista, ei edes reseptillä eli ne saapuvat maahan laittomasti ulkomailta. Poliisi muistuttaa, että katukaupassa myytävien lääkkeiden sisältöä ei voi koskaan varmuudella tietää, ja ne voivat aiheuttaa vakavia terveysriskejä tai jopa kuoleman. Katukaupasta ostettujen huumeiden tai lääkkeiden sisällöstä ei voi olla varma esim. viime vuonna kuoli useita nuoria, joilta löytyi jäämiä Ksalolista ja Fentanyylistä.

Lasten ja nuorten klinikan johtaja Heikki Lukkarinen korostaa huumaavien lääkkeiden käytön vaaroja ja niiden yhteisvaikutusta alkoholin kanssa. Vaikka nuorten alkoholin käyttö on vähentynyt, huumaavien lääkkeiden käyttö näyttää olevan olevan kasvussa.

Tämä varoitus tule koulujen päättäjäisviikonlopun alla. Viranomaiset toivovat vanhempien kiinnittävän huomiota lastensa liikkumiseen ja ajankäyttöön erityisesti päättäjäisviikonloppuna ja tietysti muulloinkin.

Scroll to Top