LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Yhä useampi sairastuu suolistosyöpään

Suolistotauti

Suomen syöpärekisterin mukaan suolistosyöpien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Suolistosyöpä on toiseksi yleisin syöpä, niin miehillä kuin naisilla. Miehillä yleisin syöpä on eturauhassyöpä ja naisilla rintasyöpä.

Suolistosyövillä tarkoitetaan yleisesti paksusuolen ja peräsuolen syöpiä. Ne kehittyvät, kun suolen kudoksen terveet solut muuttuvat pahanlaatuisiksi.

Elintapojen muutoksella on suuri vaikutus suolistosyövän kasvuun

Ihmisten työnkuva ja elintavat ovat muuttuneet elintason parantuessa. Liikumme liian vähän ja syömme enemmän, kun mitä on tarve. Fyysisen ja raskaan työn määrä on vähentynyt ja yhä useimmilla päivä kuluu istuskellen työpaikalla, koulussa tai kulkuneuvoissa ja sama jatkuu vapaa-aikanakin. Tutkimusten mukaan lihavuus ja huomattava lihominen altistavat suolistosyövälle jo nelikymppisenä. Syödään epäterveellisesti ja epäsäännöllisesti. Punaiseen lihaan ja eläinrasvaan painottuva ja vähän kuituja sisältävä ruokavalio altistaa suolistosyövälle myös alkoholi lisää suolistosyövän riskiä.

Säännöllinen pienikin alkoholinkäyttö lisää riskiä sairastua suolistosyöpään. Määrällisesti alkoholi aiheuttaa eniten juuri suolisto- ja rintasyöpiä.

Vuosittain suolistosyöpään sairastuu noin 3 300 suomalaista. Kaksi kolmannesta tapauksista todetaan yli 65-vuotiailla. Vuonna 2017 suolistosyöpään kuoli 718 miestä ja 650 naista. Suolistosyöpä on usein hoidettavissa oleva syöpä, kunhan se havaitaan ajoissa. Mitä pidemmälle se on edennyt, sitä monimutkaisempia ja raskaampia leikkauksen, lääkehoidon ja sädehoidon yhdistelmiä se vaatii.

Yleisimpiä suolistosyövän oireita ovat:

  • Erilaiset vatsan toimintahäiriöt ja muutokset suolen toiminnassa, kuten vatsakipu, ummetus, vaihteleva ripuli ja ulostamisvaikeus.
  • Oireina voi esiintyä myös ulostamispakkoa, limaisia ja niukkoja ulosteita tai vatsan turvottelua ja kouristelua.
  • Syöpä voi myös aiheuttaa laihtumista.
  • Lisäksi syöpä vuotaa usein verta ulosteeseen, mikä voi aiheuttaa anemiaa.
  • Joskus syöpä voi aiheuttaa suolen tukkeuman, jolloin oireet ovat selvästi rajummat. Tuolloin oireina on oksentelu, ulostamisvaikeus sekä erittäin kova vatsakipu.
  • Mikäli on selkeitä muutoksia vatsan toiminnassa on hyvä selvittää ajoissa mistä ne johtuvat. Suolistosairauksien testaamiseen löytyy pikatestejä Testerit verkkokaupasta.

Tietoa suolistosyövistä

Scroll to Top