LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Kotipuutarhureilla on riski saada legionella tartunta mullasta

Suomessa havaitaan vuosittain 7-20 legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetta, mutta tapauksia on todellisuudessa enemmän.

Legionellojen aiheuttamat sairastumiset liittyvät useimmin hotellien, sairaaloiden, risteilylaivojen ja yleisötapahtumien vesi- tai ilmastointijärjestelmistä saatuihin tartuntoihin, mutta myös nurmikkomulta ja kukkamulta ovat aiheuttaneet tartuntoja.  

Tartunnan saa hengittämällä legionellabakteereja sisältävää aerosolia. Bakteerin päästessä keuhkoihin, se voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Aerosolit voivat olla vettä käytettäessä muodostuvia vesiaerosoleja tai esimerkiksi multamaisista tuotteista muodostuvaa kuivempaa pölyä.

Legionelloosi ei tartu henkilöstä toiseen. Legionelloosin itämisaika on 2–10 vuorokauteen. Epidemioiden yhteydessä on havaittu, että alle 5 % altistuneista sairastuu legionellakeuhkokuumeeseen. Diagnoosi on hankalaa, koska oireet eivät ole spesifisiä eivätkä eroa muista keuhkokuumeen syistä. Legionelloosi lieneekin luultua yleisempi tauti, koska se jää yleensä diagnosoimatta todetun keuhkokuumeen aiheuttajana. Diagnoosin voi varmistaa testillä. Lisää aiheesta TS artikkelissa.

Scroll to Top