LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Mitkä ovat perimmäiset syyt urheiluun liittyville äkkikuolemille ja miten niiltä voidaan välttyä

Espoolaisen koululaisen kuolema liikuntatunnilla on nostanut esille liikuntatestien turvallisuus kysymyksen. Mitkä ovat perimmäiset syyt ja miten urheiluun liittyviä äkkikuolemia voidaan ehkäistä. Riski kasvaa ajan ja rasittavuuden suhteen. Heikentynyt terveydentila ja perinnölliset tekijät heikentävät suoritustasoa ja lisää riskiä äkkikuolemalle. Sairaana varsinkaan flunssaisena ei tulisi urheilla tai harjoitella, sillä sairaana urheileminen altistaa sydänlihastulehdukselle. Siten vanhemmilla, liikunnan opettajilla ja valmentajilla on merkittävä vastuu valvoa, ettei ylirasittaisi lasta sairaana. Turun yliopiston terveysliikunnan professori ja liikuntalääketieteellisen Paavo Nurmi -keskuksen ylilääkäri Olli J. Heinonen neuvoo kysymään urheilua harrastavalta lapselta kolme asiaa:
  1. Onko sinua alkanut huimata, kun urheilet kovaa?
  2. Onko sinulle tullut rytmihäiriön tunnetta?
  3. Oletko hengästynyt poikkeuksellisen paljon?
Rytmihäiriö tuntuu nuorella urheilijalla tyypillisesti niin, että sydän jyskyttää tavallista nopeammin ja on ikään kuin tulossa rinnasta ulos. Rytmihäiriössä voi myös tuntua, ettei pääse eteenpäin, ja rinnassa on outo tunne, Heinonen kertoo.

Mikäli tällaisia oireita ilmenee urheilun aikana, niin asiaa on syytä tutkia tarkemmin. Äkkikuolema liikunnan yhteydessä tapahtuu noin 1–5 nuorelle sataatuhatta urheilijaa kohti vuodessa. Syynä on tyypillisesti piilevä sydänsairaus, joka ei ole välttämättä oireillut. Oireileva sydänsairaus havaitaan yleensä kouluterveydenhuollossa. Heinonen kertoo, että suurinta osaa tapauksista pystytään hoitamaan.

Valtaosa tapauksista on perinnöllisiä, eli suvussa on voinut olla nuorella iällä tapahtuneita sydänkuolemia. Perinnöllisiä sairauksia voidaan selvittää DNA testeillä. Esimerkiksi MyDNAPedia Fitness -testi testaa niitä  avaingeenejä, joiden tiedetään vaikuttavan liikunnallisiin ominaisuuksiin. Testillä selviää mitkä on geneettisistä lähtökohdat harjoitteluun ja liikuntaan.

Scroll to Top