Uutta teknologiaa varhaisen Alzheimertaudin tunnistamiseen

Kehitteillä oleva superanturi mahdollistaa nykyistä kivuttomamman tavan tunnistaa Alzheimerin taudia aiheuttavan proteiinien kertymisen aivoihin. VTT on vahvasti mukana tässä yhteieurooppalaisessa hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää lukijalaite Alzheimerin taudin nopean ja varhaisen diagnosoinnin rutiininomaisella verikokeella paikallisilla terveysasemilla.

Alzheimerin tauti on yleisin dementian aiheuttaja. Sen taustalla on beeta-amyloidi- ja tau-proteiinien epänormaalin kertyminen potilaan aivoihin. Tähän mennessä Alzheimerin taudin havaitseminen on edellyttänyt kivuliasta lannerangan punktuuria, jolla on voitu seurata potilaan aivo-selkäydinnesteen proteiinitasoja. Näistä proteiinitasoista on voitu arvioida alzheimertaudin leviämisnopeutta. Hankalan ja kivuliaan näytteenoton takia ei ole ole lähdetty tekemään laajoja väestön seulantaohjelmia. Tavallisesti Alzheimeritauti diagnosoidaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun siitä on alkanut aiheutua muistiongelmia tai muita kognitiivisten häiriöiden oireita.

Kehitteillä oleva superanturi pystyisi havaitsemaan plasmanäytteestä beeta-amyloidi- ja tau-proteiinit. Tämä edellyttää huomattavasti tarkempaa havaitsemisherkkyyttä, kuin mitä nykyisillä menetelmillä voidaan saavuttaa.

Hanke on jo edennyt jo niin pitkälle, että ensi vuonna siirrytään pilotointivaiheeseen, jossa käytetään uusia automatisoituja yksiköitä plasmanäytteiden testaamiseen beeta-amyloidi- ja tau-proteiinien havaitsemiseksi.

Lue aiheesta lisää

Alzheimertaudin geneettistä riskiä voidaan arvioida DNA testillä. Siinä analysoidaan APOE-geeniä, joka on tunnetuin geneettinen riskitekijä vanhuusiän Alzheimerin tautiin.