LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Uutta teknologiaa varhaisen Alzheimertaudin tunnistamiseen

Kehitteillä oleva superanturi mahdollistaa nykyistä kivuttomamman tavan tunnistaa Alzheimerin tautia aiheuttavan proteiinien kertymisen aivoihin. VTT on vahvasti mukana tässä yhteieurooppalaisessa hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää lukijalaite Alzheimerin taudin nopean ja varhaisen diagnosoinnin rutiininomaisella verikokeella paikallisilla terveysasemilla.

Alzheimerin taudin tunnistaminen

Alzheimerin tauti on yleisin dementian aiheuttaja. Sen taustalla on beeta-amyloidi- ja tau-proteiinien epänormaalin kertyminen potilaan aivoihin. Alzheimerin tauti kehittyy hiljalleen oireettoman vaiheen kautta varhaiseen tautiin ja siitä dementiavaiheisiin. Siksi diagnostiset tutkimukset tulisi aloittaa, kun havaitsee lievieä tiedonkäsittely muutoksia. Perus terveydenhuollossa siihen käyteään CERAD-muistitestiä ja tarvittaessa neuropsykologinen tutkimus ja pään kuvantamisia.

Alzheimertaudin leviämisnopeus

Näitä perustutkimuksia on tehostettu kivuliailla lanneranka punktuureilla ja muilla biomerkkiainetutkimuksilla, jolla on voitu seurata potilaan aivo-selkäydinnesteen proteiinitasoja. Näistä proteiinitasoista on voitu arvioida alzheimertaudin leviämisnopeutta. Hankalan ja kivuliaan näytteenoton takia ei ole ole lähdetty tekemään laajoja väestön seulantaohjelmia. Tavallisesti Alzheimeritauti diagnosoidaan yleensä vasta siinä vaiheessa, kun siitä on alkanut aiheutua muistiongelmia tai muita kognitiivisten häiriöiden oireita.

Uuden teknologian edut Alzheimertaudin varhaiseen tunnistamiseen

Kehitteillä oleva superanturi pystyisi havaitsemaan verinäytteestä beeta-amyloidi- ja tau-proteiinit. Tämä edellyttää huomattavasti tarkempaa havaitsemisherkkyyttä, kuin mitä nykyisillä menetelmillä voidaan saavuttaa. Hankkeen onnistuminen olisi suuri edistysaskel kansanterveydellisesti.

Hanke on jo edennyt jo niin pitkälle, että ensi vuonna siirrytään pilotointivaiheeseen, jossa käytetään uusia automatisoituja yksiköitä plasmanäytteiden testaamiseen beeta-amyloidi- ja tau-proteiinien havaitsemiseksi.

Lue aiheesta lisää

Alzheimertaudin geneettistä riskiä voidaan arvioida DNA testillä. Siinä analysoidaan APOE-geeniä, joka on tunnetuin geneettinen riskitekijä vanhuusiän Alzheimerin tautiin.

Scroll to Top