LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Antibioteille resistenssin Supertippurin pelätään yleistyvän

Sensaation hakuinen media on peloitellut Supertippurista jo useamman vuoden, kuten monesta muustakin terveyteen liittyvästä uhasta. Uutisoinnin perusteella on vaikea arvioida kuinka suuri uhka on milloin minkäkin epidemia kanssa. Viime vuoden lopulla WHO varoitti sukupuolitautien, kuten tippurin tai klamydian mutaatioista, joiden määrät olisi lisääntyneen koronapandemian aikana. Mistään epidemiasta ei kuitenkaan ole kyse. Suomessa tippuritartuntojen määrät eivät ole kasvaneet merkittävästi.

Supertippuri on tippuri, johon tavanomaiset antibiootit eivät enää tehoa

Tavallista tippuria voidaan hoitaa antibiooteilla suhteellisen helposti, kun taas supertippuriin tavalliset antibiootit eivät tehoa ja se saattaa vaatia huomattavasti monimutkaisempaa hoitoa. Bakteerien antibioottiresistenssin takia tippuria hoidetaan usein useammalla eri antibiootilla, jolloin bakteerit tuhoutuvat todennäköisemmin. Antibioottejen runsas käyttö on aiheuttanut sen, että bakteerit ovat ehitneet kehittää vastustuskyvyn niitä kohtaan. Antibiootteja käytetään usein kevyin perustein, mikä heikentää niiden tehoa sitten kuin niitä oikeasti tarvitaan. Liiallisella antibiottejen käytöllä on suuri vaikutus tulevaisuuden tauteihin. Jotta taudit voidaan nujertaa myös jatkossa, se edellyttää lääketieteen kehittymistä,

Tippurin esiintyvyys Suomessa

Supertippuri, kuten Tippuri on gonokokki-bakteerin aiheuttama sukupuolitauti, joka voi tarttua suojaamattomassa seksissä. Tilastojen perusteella tippuri tartunnat Suomessa ovat vähäisiä esim klamydia tartuntoinhin nähden, joita diagnosisoidaan vuosittain n. 16000. Suomessa tippuri tartuntoja diagnosisoidaan n. 600. Maailmanlaajuisesti tippuri on yksi yleisimpiä sukupuolitauteja.

Tartuntatautirekisteri THL 2020 1
Antibioteille resistenssin Supertippurin pelätään yleistyvän 2

Tippurin oireet


Tippuri on usein alkuvaiheessa oireeton tai vähäoireinen, mutta silti sitä voi silti tartuttaa eteenpäin. Oireet voivat olla lieviä tai ajottaisia, jolloin tautia on vaikea epäillä. Oireita voi ilmetä n. 2 viikonkuluttua tartunnasta, mutta niitä voi ilmetä vasta muutaman kuukauden päästä, kun infektio on levinnyt muualle kehoon.

  • Naisilla tippuri voi aiheuttaa vähäistä alavatsakipua, epämääräistä valkovuotoa, kirvelyä virtsatessa, normaalia runsaammat kuukautiset ja pahimmillaan tippuri voi aiheuttaa lapsettomuutta.
  • Miehillä tippuri aiheuttaa tavallisesti tihentynyttä virtsaamistarvetta ja kirvelyä virtsatessa., epätavallista vuotoa peniksestä, herkkyyttä tai kipua kiveksissä.

Tippuri voi olla sukupuolielinten lisäksi myös peräaukossa tai kurkussa. Tartunta tapahtuu yleensä oraali- tai anaaliseksissä. Jos spermaa tai emättimen nesteitä joutuu silmään, voi se aiheuttaa sidekalvontulehdusta.

Sukupuolitautitesti on ainoa varma tapa todeta mahdollinen seksitautitartunta, sillä useimmat seksitaudit voivat olla täysin oireettomia.

Tippurin toteaminen on tärkeää, jotta lääkitys voidaan aloittaa.

Scroll to Top