LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Koululaisten huumeiden käyttö on yleistynyt

Turussa tehty huumeratsia kouluihin osoittaa että huumeiden käyttö on yhä arkipäiväisempää. Huumeita käyteään myös koulupäivän aikana.

Poliisi ja päihdehoito pelkäävät, että käsiin on räjähtämässä seuraavaksi ekstaasipommi. Ekstaasi houkuttaa vaikka se on kalliimpaa kuin kannabis, niin ei haise kuten esim. kannabis, ja kiinni jäämisen riski on pienempi. Sen lisäksi Subutexin ja amfetamiinin käyttö on lisääntynyt.

Kovien huumeiden käyttö alkaa olemaan jo arkipäivää 

Nuoret ottavat huumeita jopa koulupäivän aikana. Yhdessä turkulaisessa yläkoulussa ratsattiin oppilaat, jotka käyttivät välitunnilla LSD:tä ja Subutexia. Turussa ei ole yhtään yläkoulua, jossa ei olisi huumeita käyttäviä oppilaita. Sillä tavalla voi yleistää, että jokaisessa luokassa on vähintään yksi oppilas, jolla on jotain kosketuspintaa huumeisiin. Ja jos koulussa on yksikin huumeita käyttävä nuori, on se uhka koko yhteisölle, ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Lounais-Suomen poliisilaitokselta  kertoo.

Nuorimmat poliisin haaviin jääneet huumeidenkäyttäjät ovat tänä vuonna olleet 13-vuotiaita. Alaikäisiä löytyy myös huumekauppiaista. Toistaiseksi alakouluissa ilmenneet huumetapaukset ovat olleet vielä harvinaisia.

Nuorten päihdeongelmista alkoholi näyttelee nykyään hyvin pientä roolia. Kannabis on nykynuorilla korvannut keskikaljan.

Kannabiksen käytön aloitusikä asettuu varhaismurrosikään.

– Käyttö alkaa samoissa ikävuosissa kuin alkoholikokeilutkin. Sanoisin, että 12–13-vuotiaista puhutaan, Tommi Grönroos Varsinais Suomen nuoriotyön koordinaattori sanoo.

Lasten ja nuorten poliklinikalla on havaittu, että myös rauhoittavat lääkkeet, erityisesti bentsodiatsepiinit ja vahvemmat särkylääkkeet ovat yleistyneet nuorten päihdekäytössä.

– Yksittäisinä tapauksina näkyy kyllä myös valitettavan paljon amfetamiini, jota käytetään nenän limakalvojen kautta, Terhi Toivonen kertoo.

Aro-Heinilä lisää uhkalistaan vielä kokaiinin. Kokaiinin leviämistä on tähän saakka hillinnyt korkea hinta, mutta se on tullut alaspäin. Huumekauppiaat ovat myös lisänneet tarjontaa.

– Nuoret kertovat, että ekstaasin tai marihuanan oston yhteydessä myyjät ovat jakaneet kokaiinin ”näytepusseja”, hän sanoo.

Päihde- ja nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Jaana Lepistö muistuttaa, että kaikki huumeet altistavat mielenterveyden häiriöille. Esimerkiksi ekstaasin käyttö aiheuttaa mielialan laskua ja univaikeuksia.

– Yhdessä sertraliinivälitteisten masennuslääkkeiden kanssa se nostaa esimerkiksi lämpöhalvausriskiä. Ekstaasi tuhoaa myös hermosoluja. Bentsodiatsepiinien kanssa vaarana on niiden ja alkoholin yhteiskäyttö, joka voi johtaa tajuttomuuteen ja nostaa merkittävästi kuolemanriskiä, Lepistö sanoo.

Huumeongelmista tiedottaminen ja ennaltaehkäisy

Kouluissa on poliisin mukaan herätty kiitettävästi huumetiedotukseen ja ennaltaehkäisyyn. Vanhempia on alettu informoimaan näistä asioista.

Kaikki vanhemmat eivät silti osaa liittää valistusta omiin jälkeläisiinsä. Janne Aro-Heinilä muistuttaa, että huumeita käyttävät nuoret tulevat kaikista sosiaaliluokista.

– Vanhempainilloissa huomaa, että jotkut vanhemmat edelleen ajattelevat, etteivät nämä huumeasiat kosketa heitä. Sellaiseen harhaluuloon ei kuitenkaan kannata kääriytyä. Jokainen nuori voi joutua väärään aikaan väärään paikkaan, hän sanoo.

Toivotaan, että asiasta tiedottaminen tuo tulosta ja se, että vanhemmat olisivat valveutuneita ja kiinnostuneita lastensa tekemisistä. Vastuu on kuitenkin vanhemmilla. Huumeiden käytön testaamiseen löytyy helppoja usean huumausaineen havaitsevia kotona tehtäviä pikatestejä 

9 aineen huumeseula

12-aineen-huumeseula

Laaja-huumeseula-manipulaatio-tunnistuksella

Huumeiden käytön yleistyminen näkyy myös jätevesistä tehdyistä mittauksista. Siitä juttua toisessa blokikirjoituksessamme: Jätevedet paljastavat, että huumeiden käyttö Suomessa on lisääntynyt huomattavasti

Tutustu Huumetesti Valikoimaan

 

 

 

Scroll to Top