LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Rovaniemen huumekuolemien taustalla netistä tilattu muuntohuume Etyloni

Muuntohuume etyloni

Rovaniemellä on viikon aikana löytynyt neljä kuollutta miestä, joiden menehtymisiin epäillään liittyvän vaaleanpunaiseen jauheeseen, jota on kaupattu amfetamiinina. Poliisin alustavien tutkimusten perusteella, jauhe on muuntohuume Etylonia. Vielä ei ole varmuutta, onko etyloni aiheuttanut kuolemat yksistään, vai onko kyse sekakäytöstä. Poliisi löysi kuolleiden hallusta myös jäämiä isotonitatseenista, jota on voitu käyttää yhdessä etylonin kanssa.

Mitä on etyloni

Etyloni on synteettinen kationi eli keinotekoisesti valmistettu kemiallisia yhdiste, joka vaikuttaa keskushermostoon. Etylonia, kuten muita synteettisiä kationeja käytetään usein huumeina niiden psykoaktiivisten vaikutusten vuoksi. Ne ovat vaikutustavaltaan amfetamiinien, ekstaasin ja kokaiinin kaltaisia. Nämä kationit ovat hyvin voimakkaita ja saattavat aiheuttaa vakavia terveysriskejä, kuten sydämen pysähtymisen tai hengityslaman.

Katinoneja käytetään nuuskaamalla, suun kautta nautittuna, polttamalla, suoneen tai lihakseen pistämällä.

Mitä on Isotonitatseeni

Isotonitatseeni on synteettinen opioidi, joka muistuttaa vaikutuksiltaan morfiinia ja fentanyyliä. Synteettiset opioidit on alun pitäen kehitetty kipulääkkeiksi. Isotonitatseenin väärinkäyttö- ja riippuvuuden aiheuttamispotentiaali on sama kuin morfiinilla. Vakavin haittavaikutus on yliannostuksesta aiheutuva jopa kuolemaan johtavaa hengityslama.

Netistä tilatuista huumeista ei voi koskaan tietää, mitä ne sisältävät

Nettihuumeissa on se riski, ettei koskaan tiedä mitä aineet ovat todellisuudessa ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset, kuten Rovaniemen huumekuolemat. Poliisi tutkii Rovaniemen tapauksia ja pyrkii selvittämään, mistä nämä huumeet ovat peräisin ja miten ne ovat päätyneet käyttäjien käsiin. Alustavien tietojen mukaan vaaleanpunainen jauhe on tilattu netin kautta Kiinasta.

Tällaiset tapaukset korostavat huumeiden käytön vaaroja ja osoittavat tarpeen yhteiskunnallisille toimille päihteiden väärinkäytön ehkäisemiseksi ja käyttäjien auttamiseksi. On tärkeää, että yhteisössä tehdään yhteistyötä viranomaisten, terveysalan ammattilaisten ja muiden järjestöjen kanssa, jotta voidaan tarjota tarvittavaa tukea ja hoitoa niille, jotka kamppailevat päihteiden käytön ongelmien kanssa.

Scroll to Top