LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Jätevedet paljastavat, että huumeiden käyttö Suomessa on lisääntynyt huomattavasti

Yksi jätevesitutkimuksen keskeisistä eduista on lähes reaaliaikaisen tiedon tuottaminen huumetilanteesta. Tämä mahdollistaa huumetilanteessa tapahtuvien keskeisten muutosten varhaisen tunnistamisen.

jätevesitutkimuksen tuloksista selviää, että amfetamiinin käyttömäärät kasvoivat Suomessa vuonna 2018 ennätyslukemiin. Turussa amfetamiinin osuus veden kaikista huumejäämistä on kolme neljäsosaa. Määrä kaksinkertaistui viime vuoden maaliskuun ja marraskuun aikana.

Huumejäämät Helsingin Viikinmäen jätevesipuhdistamolla

”Amfetamiini on keskeinen huumausaine koko Suomessa. Vuoden 2018 käyttömäärät ovat suurimmat, mitä on koskaan jätevesitutkimuksessa kansallisesti mitattu”, sanoo THL:n oikeustoksikologiayksikön päällikkö Teemu Gunnar tiedotteessa.

Myös kokaiinin käyttö on lisääntynyt erityisesti etelä Suomen suurimmissa kaupungeissa. Turussa kokaiini käyttö on kaksinkertaistunut vuoden 2016 jälkeen, mutta pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Lahdessa ja Kotkassa  käytön kasvu on vieläkin suurempaa.

”Pääkaupunkiseudulla kokaiinin käyttömäärät ovat jo samaa luokkaa kuin ekstaasin, jonka käytön kasvu on viime vuosina tasaantunut. Etelä-Suomen suurten kaupunkien ulkopuolella kokaiinin käyttö on edelleen huomattavasti harvinaisempaa”, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää.

Verrattaessa läntisen tai keskisen Euroopan maihin – tai muihin Pohjoismaihin – kokaiinin käytön suhteellinen osuus huumeiden kokonaiskäytöstä on Suomessa edelleen melko pientä verrattuna Keski Euroopan maihin

THL:n tekemä jätevesitutkimus tuottaa tietoa huumeiden käytön alueellisesta esiintyvyydestä ja siinä tapahtuvista muutoksista. Huumeiden käyttöä mitataan suurimpien kaupunkien jätevedestä. Vuonna 2018 tutkimukseen osallistui 23 kaupunkia lähialueineen. Näistä yhdeksän oli mukana ensimmäistä kertaa. Tutkimuksen väestöpohja on noin 55 prosenttia koko Suomen väestöstä.

Aiemmassa bloki kirjoituksessamme käsiteltiin nuorten lisääntynyttä huumeiden käyttöä ja pitäisikö siitä olla huolissaan.

Huumeiden käytön testaamiseen löytyy helppoja usean huumausaineen havaitsevia  kotona tehtäviä testejä.

Scroll to Top