LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Geenitestit liikuntaan ja hyvinvointiin – hyödyt ja faktat

Geenitestaus on uusi ja nopeasti kehittyvä toimiala. Vaikka siitä on paljon juttua eri medioissa, niin kuluttajilla ei ole juuri tietämystä mihin DNA testausta käytetään tai mitä sillä saavutetaan.

Tässä artikkelissa MyDNAPedia tuoteperheen kehittänyt Woble Helsinki Oy:n toimitusjohtaja Rauno Granath kertoo geenitesteistä ja miten tuloksia voi hyödyntää oman elämän hallintaan

Geneettinen perintö

MyDNAPedia tuoteperheen dna testit lähtevät siitä kauan tiedetystä faktasta, että henkilön yleiseen hyvinvointiin vaikuttaa kaksi päätekijää – geneettinen perintö, jonka saa syntymässään joka ei käytännössä muutu elämän aikana, ja toisaalta ympäristötekijät, jotka kattavat yleiset elintavat, ravintotottumukset, liikunnan, stressitekijät, ilmaston jne.

Kun tietää geneettisen perimänsä voi tehdä valistuneita valintoja ympäristötekijöiden suhteen ja elää terveempää, hyvinvoivaa elämää.
Geneettisillä tekijöillä on arvioitu olevan huomattava vaikutus urheilukykyyn ja hyvinvointiin, geenien vaikutus on jopa 50% ja loput tulee ympäristötekijöistä.

”On hyvä huomioida, että genetiikka ei kerro kuinka ”hyväksi tai huonoksi” urheilijaksi voi tulla, tai mitä terveysongelmia voi mahdollisesti kohdata elämän eri vaiheissa. Ympäristötekijät vaikuttavat pitkälti siihen, miten aktiivisesti geenejä käytetään kehossasi. Olemme kaikki ainutlaatuisia, joten harjoitusohjelman ja ruokavalion suunnittelussa kannattaa huomioida yksilölliset perinnölliset ominaisuudet.”

Geenitestien tulkinta

MyDNAPedia testien tulokset pohjautuvat kahteen tieteelliseen faktaan:
1) Testissä analysoidaan perimästäsi huolellisesti valitut geenikohdat, ja niiden variaatioita eli ns. alleeleja. Geenikohdilla ja niiden variaatioilla on vaikutus tiettyihin ominaisuuksiin, joita testillä mitataan (esimerkiksi maksimi hapenottokykyyn analysoidaan kaikkiaan 21 eri geenikohtaa). Tarkemmat mitattavat ominaisuudet löytyy tuotekuvauksesta.
2) Tieteelliseen tutkimukseen näiden alleelien tilastollisesta vaikutuksesta verrattuna koko tutkittuun populaatioon

Tulos ei ole diagnoosi vaan se antaa lisätietoa geneettisistä vahvuuksista, kehittämiskohteista ja riskitasoista.

Liikunnan osalta tätä voi verrata siihen kun sykemittarit tulivat markkinoille. Sykemittari toi liikkujalle uuden näkökulman harjoitteluun, antaen harjoituksen aikaista fysiologista tietoa. Harjoittelutapaa pystyi muuttamaan tavoitteiden saavuttamiseksi nopeammin. Aivan samalla tavalla geneettisen perimän tunteminen auttaa ymmärtämään, minkälaisilla harjoitteilla ja kuinka suurella työllä tietyt tavoitteet saavutetaan.

”MyDNAPedia testi tuloksista ei voi mitenkään identifioida näytteen antanutta henkilöä. Miljoonilla ihmisillä voi olla samat alleeli-yhdistelmät testattavissa geenikohdissa. Tietojen ja tulosten yksityisyys ja luottamuksellisuus on kuitenkin toimintamme kulmakivi, tieteellisen tarkkuuden ohella”, sanoo Granath

Tässä lisää tietoja testeistä:

MyDNAPedia Fitness

MyDNAPedia Wellness

MyDNAPedia Nutrition

Hyödynnä 15% kuponkikoodi: MYDNAPEDIA

Koodi on voimassa 31.3.2019 asti

Scroll to Top