LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Ilmainen sinilevätesti

Miten tunnistan sinilevän?

Jos epäilet, että vedessä on sinilevää, niin tee helppo ja ilmainen sinilevätesti. Tarvitset siihen juomalasin tai kepin. Sinilevä on ainut myrkyllinen Suomessa esiintyvä levä, joka voi olla myrkyllistä tai ei ja siksi siinä uimista tulee välttää. Jos juomalasi tai keppitesti osoittaa, että vedessä on sinillevää, niin sen myrkyllisyyden voi selvittää sinilevämyrkkytestillä.

Miten tunnistat sinilevän?

Sinilevän esiintyminen voi vaihdella muodoltaan vihreistä tai kellertävistä hipuista paksuihin levälauttoihin. Sinilevä voi näyttää samalta kuin siitepöly tai rihmamainen levä. Ne eivät ole myrkyllisiä, kuten sinilevä, eivätkä siten ole esteenä uimiselle . Jos siitepölyä on vedessä paljon, niin sitä on yleensä runsaasti myös rannalla. Siitepölyä kertyy veden pinnalle keväällä ja alkukesällä, mutta sinilevät ilmestyvät myöhemmin kesällä vesien lämmetessä.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi myös ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa veteen vihreitä levälauttoja ja sitä kasautuu rannoille.

Sinilevätilanne voi vaihdella päivän aikana tuulen ja virtausten mukaan, niin arvioi silmämääräisesti uimaveden tila aina ennen kuin menet uimaan.

Sinilevatesti
THL ohjeet juomalasi- ja keppi sinilevätestin tekemiseen.

Juomalasilla tehtävä sinilevätesti

Juomalasitestissä vettä seisotetaan noin tunnin ajan ja jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia, kyseessä on sinilevä. Lasitestillä sinilevätilanne voidaan varmistaa myös silloin, kun tuuli on sekoittanut rantaveden ja levän määrä ei näy selkeästi.

Sinilevätesti kepillä

Keppitesti on kätevä, kun rantavedessä on levää ja ei ole varma onko se sinilevää. Kun levämassaa huljuttelee kepillä, sinilevä hajoaa yleensä muruiksi veden pinnalle, kun taas muut levät tarttuvat useimmiten keppiin kiinni.

Sinilevästä aiheutuvat oireet

Sinilevä on myrkyllistä sekä ihmisille että eläimille. Ihmisillä oireet ovat usein lieviä, mutta eläimillä oireet voivat olla rajuja, kun ne usein myös juovat sinileväpitoista vettä.

Tyypillisiä sinilevästä aiheutuvia oireita ovat iho-oireet, kuten punoitus ja kutina. Sinilevästä voi aiheutua pahoinvointia ja ripulia ja oksentelua sekä nuhaa, päänsärkyä, silmä- ja korvatulehduksia ja kuumeilua. Eläimillä lisäksi heikkoutta, tasapainohäiriöitä, vapinaa ja kramppeja.

Lemmikkejä ei tule päästää uimaan sinileväveteen, sillä siitä voi aiheutua vakavia myrkytysoireita nieltynä, jotka voi johtaa kuolemaan. Jos koira on uinut sinileväpitoisessa vedessä, niin pese se puhtaalla vedellä.

Mikäli saat oireita tai epäilet, että olet uinut sinileväisessä vedessä, kannattaa ensimmäiseksi peseytyä runsaalla puhtaalla vedellä. Huuhdo silmät myös hyvin.

Miten voin testata onko sinilevä myrkyllistä?

Sinilevä voi tosiaan sisältää sinilevämyrkkyä, jota ei voi havaita paljaalla silmällä. Eli jos juomalasi tai keppitesti on osoittanut, että vedessä on sinilevää, niin ilman sen myrkyllisyyden selvittämistä siinä ei saa uida.

Sinilevämyrkyn selvittämiseen on olemassa pikatesti, jolla selviää 15 minuutissa sisältääkö se ihmisille ja eläimille vaarallista maksamyrkkyä.

Sinilevähavainnot

Sinilevätilanne vaihtelee eri vesistöissä. Ympäristöhallinnon Järviwiki-verkkosivuille on koottu yksityiskohtaisempaa tietoa sinilevistä ja valokuvia tilanteista, joissa sinilevää esiintyy hieman, runsaasti tai erittäin runsaasti.

Kunnat päivittävät tietoa yleisten uimarantojen sinilevätilanteesta omille nettisivuilleen ja valtakunnalisesti sinilevä tilannetta voi seurata Järviwikin kautta.

Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. Sinileväistä vettä ei missään tapauksessa saa juoda tai käyttää löylyvetenä. Sitä ei myöskään tule käyttää pesu- tai tiskivedeksi eikä kasvimaan kasteluun. Kalastus sinileväisestä vedestä ja niiden kalojen syöminen ei aiheuta turvallisuusriskiä, kunhan niitä ei huuhtele sinilevävedellä.

Ilmoita sinilevähavainnot havaintolähettiin

Scroll to Top