LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön
LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

Herpes tartuntojen määrän odotetaan kasvavan, kun Korona rajoitukset poistuvat

herpes virus

Herpes tartuntojen määrän odotetaan lisääntyvän pandemian jälkeen. Pitkään kestäneen pandemian jälkeen ihmisillä on kovat odotukset paluusta takaisin normaali elämään.

Korona rajoitusten löyhentäminen mahdollistaa seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevien ihmisten paluun aktiivisempaan seksielämään. Mahdollisuuden löytää sopivia partnereita muutenkin kuin virtuaalisesti. Netti kun on ollut ainut paikka, jossa on pystynyt tapaamaan riskittömästi pandemian aikana.

On tärkeätä noudattaa ohjeita välttyäkseen ikävältä virukselta, josta voi koitua ongelmaa koko loppuelämäksi. Ja kyse on herpes simplexistä eli herpes viruksesta.

Mikä herpes simplex on?

Herpes simplex (HSV) infektion aiheuttaa herpes virus. Herpes voi esiintyä kehon eri paikoissa, yleisimmin sitä esiintyy sukuelinten alueella tai suun ympärillä. Herpes virusta on kahta tyyppiä:

  • HSV- 1 huuliherpes, mikä ilmenee rakkuloina tai punoituksena huulien tai suun ympäristössä. Se voi tarttua suuseksin välityksellä myös kumppanin genitaaleihin.
  • Sukuelinherpes on Herpes simplex 2 (HSV-2) -viruksen aiheuttama seksissä leviävä tulehdus. Se on kolmanneksi yleisin sukupuolitauti. Herpeksen voi olla pitkään oireeton. Tyypillisiä oireita ovat kutiaviavat tai aristaviat rakkulat sukupuolielinten alueella, jotka hajoavat aristaviksi haavoiksi. Useimmiten myös nivusrauhaset turpoavat. Ensitartunnan yhteydessä varsinkin naisilla on yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Virus tarttuu ihmisestä muihin suoran kosketuksen kautta. Esimerkiksi lapset saavat usein HSV-1:n tai herpeksen suuhunsa aikuiselta, jonka kanssa he ovat kosketuksissa. Sitten he kantavat virusta mukanaan loppuelämänsä ja voi oireilla aika ajoin.

HSV-1 Huuliherpes, yskänrokko

Tyypillisä tapauksia mistä voi saada HSV-1 tartunnan:

  • kun syö samalta lautasesta tai juo samasta mukista, lasista tai pullosta
  • yhteiskäytössä olevasta huulirasvasta
  • suukkojen välityksellä

Virus leviää tehokkaammin, kun virus on kantajalla aktiivisessa vaiheessa. Tutkimuksissa on ilmennyt, että nuorilla jopa 60%:lla positiivisen testituksen saaneella virus ei puhkea aktiiviseen tilaan.

On myös mahdollista, että HSV-1 voi tartuttaa sukupuolielinten alueen suuseksin aikana, viruksen aktiivisessa vaiheessa tai selkeitä kylmiä haavoja tuolloin.

HSV-2 genitaaliherpes

HSV-2 leviää sukupuoliyhteydessä hsv-2-tautia saaneen henkilön kanssa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa (yhdysvaltalainen tutkimus osana artikkelin lähdemateriaalia) arviolta lähes 20% seksuaalisesti aktiivisista ihmisistä on tartunnan kantajia. Virus leviää, kun se on kosketuksissa kantajan herpesrakkoon. Toisin kuin HSV-1, joka on yleisimmin tartunnan saanut, kun virus on oireeton tai siinä ei ole näkyviä läpipainopakkauksia tai haavaumia.

Kuka sitten on suurimmassa vaarassa sairastua herpes simplex -virukseen?

Kuka tahansa voi poikkeuksetta saada HSV: n iästä riippumatta. Riski johtuu yksinomaan altistumisesta virukselle. Sukupuoliteitse välitetyssä HSV-2-muunnoksen tapauksessa riski on suurin, jos ei käytä suojaa, kuten kondomeja tai muuta suoraa kosketusta eristävää suojaa. Herpestartuntojen määrä lisääntyy iän ja seksikpartnerien määrän kasvaessa. Suuri osa tartunnoista saadaan seksikumppaneilta, jotka eivät tiedä tartunnastaan.

Muita herpeksen tarttuvuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat:

  • useat seksikumppanit
  • nuori ikä
  • Jos olet nainen
  • jos on myös toinen sukupuolitauti
  • heikentynyt immuunijärjestelmä

Raskauden aikana, kun HSV- 2 on aktiivisessa vaiheessa oleva HSV-2 voi tarttua sikiöön ja on siten suuri riski, että lapsia saa tartunnan ja mahdollisia viruksesta aiheutuvia oireita.

Mistä tietää onko saanut herpeksen?

Olet voinut saada tartunnan ilmannäkyviä oireita. Siten voit toimia kantajana ja tartuttaa viruksen muille ihmisille.

Herpeksen yleisiä oireita ovat:

  • rakkulat suun tai sukuelinten ympärillä
  • kipu virtsatessa
  • kutina

Oireet voivat olla vastaavia kuin flunssassa:

  • Kuume
  • päänsärky
  • turvonneet imusolmukkeet
  • ei ruokahalua
  • yleensä väsynyt

Virus voi tarttua myös silmän sarveiskalvolle, tätä tilaa kutsutaan herpes keratiitiksi. Se aiheuttaa kipua silmään ja kyynelnesteen valumista. Vastaava tunne kuin olisi hiekkaa silmässä.

Herpes diagnoosin tekeminen

Herpestartunta voidaan todeta parhaiten oireisessa vaiheessa, jolloin nähdään tyypilliset rakkulat ja haavaumat. Herpeksen kliininen kuva on usein niin tyypillinen, että kokenut sairaanhoitaja tai lääkäri saa sen selville pelkästään kyselemällä potilaalta tämän elämäntavoista ja tuntemuksista. Epävarmoissa tapauksissa otetaan virusnäyte suoraan rakkulasta, haavaumasta tai virtsarakon eritteistä pikatestillä. Näytteet voidaan testata myös laboratoriossa.

Verinäyttetestillä testataan onko veressä HSV-1: n tai HSV- 2: n vasta-aineita. Varsinkin jos näkyviä oireita, kuten rakkuloita tai haavaumia, ei näy.

Voit myös testata itseäsi kotona hyvällä kaupallisella testillä, jonka voit helposti tilata verkosta.

Miten parantaa herpes simplex?

Herpes virukselle ei ole vielä parannuskeinoa. Ainoa asia, jota voi yrittää paranaa, ovat näkyvät oireet eli rakkulat ja haavaumat. Nykyiset viruslääkkeet estävät herpes simplex -viruksen lisääntymistä. Herpesvirus tarttuu kosketuksessa etenkin oireisessa vaiheessa. Lääkityksellä pystytään vähentämään viruseritystä, jolla on tärkeä merkitys tarttumisen ehkäisyn kannalta.

Vaikeissa tapauksissa lääkitys voidaan antaa injektioiden kautta.

Miten elää herpesviruksen kanssa?

Herpesvirusta ei saa poistettua kehosta millään lääkityksellä tai hoidolla eli virus jää kehon hermosoluihin koko loppuelämän ajaksi. Lääkehoidolla voidaan kuitenkin lievittää tai ehkäistä taudin uusiutumisvaiheita.

Duodecim: ”Herpesdiagnoosi on usein potilaalle järkytys, johon liittyy paljon vääriä uskomuksia ja pelkoja. Ensivaiheessa kivun hoito on tärkeintä, mutta myöhemmin potilas tarvitsee ennen kaikkea asiallista tietoa taudistaan. Potilaan informoiminen voi olla viisasta tehdä myöhemmin, kun akuuttivaihe on ohi. Ei riitä, että hoidetaan asianmukaisesti ensiepisodi, vaan potilaalle on kerrottava erilaisista hoitovaihtoehdoista. Lääkehoitoa tärkeämpää herpestartunnan saaneelle on asiallinen tieto taudin kroonisesta luonteesta, tarttumistavoista ja elämästä viruksen kantajana. Herpestartunta voi aiheuttaa ongelmia potilaan seksuaalisuuteen sekä parisuhteisiin. Moni potilas ahdistuu ja syyllistää itsensä tartunnan saatuaan ja saattaa jopa eristäytyä kaikesta sosiaalisesta elämästä. Suuri ongelma on myös tartunnasta kertominen nykyiselle tai uudelle partnerille. On tärkeää käydä potilaan kanssa läpi taudin luonnollinen kulku ja opettaa häntä tunnistamaan jo herpeksen ensioireet. Tämä mahdollistaa lääkehoidon varhaisen aloituksen ja auttaa estämään infektion tartuttamisen edelleen. Kondomin käyttöä suositellaan oireisena aikana, mutta sen antama suoja on usein puutteellinen. Tärkein syy tähän on herpesleesioiden sijainti kondomin peittämän alueen ulkopuolella. Erityisesti potilaalle on painotettava sitä, että herpeksen kanssa voi ja täytyy oppia elämään.”

Asiat, jotka voi aktivoida viruksen:

  • stressi
  • sairaus tai kuume
  • liiallinen auringossa oleminen
  • kuukautiset

Vasta kun keho on alkanut tuottamaan vasta-ainetta virusta vastaan se yleensä vähentää viruksen aktivoitumisriskiä. Myös jos yleinen terveyden tila ja on muutenkin hyvässä kunnossa, se pienentää komplikaatio riskiä.

Mitä tulee tehdä, jos on saanut herpestartunnan?

Jos olet saanut herpestartunnan, niin, varmista ettet levitä sitä toisiin ihmisiin, varsinkaan silloin kuin virus on aktiivisessa vaiheessa

Huuliherpes HSV-1

  • välttää suoraa fyysistä kosketusta muiden henkilöiden kanssa
  • älä jaa huulirasvaa, meikkejä, pyyhettä, vaatteita toisten kanssa
  • älä anna toisten juoda tai syödä samoilla aterimilla kuin sinä
  • älä harrasta suuseksiä
  • Älä suutele ketään.
  • pese kätesi riittävän usein ja jos sinulla on vuotavia rakkuloita, niin käytä niiden kuivaamiseen antiseptisiä liinoja

Sukuelinherpes HSV-2

  • ei minkäänlaista seksiä muiden kanssa
  • aktiivisen infektion jälkeen käytä kondomia yhdynnän tai muun penetraatio seksin aikana
  • muista, että ihokosketus voi riittää viruksen tarttumiseen
  • Jos olet raskaana, ota yhteys lääkäriisi lääkityksen saamiseksi. Se on välttämätöntä lapsen suojaamiseksi infektiolta.

Yhteenveto:

Herpeksen toteaminen on tärkeää, koska viruslääkkeillä voidaan lievittää oireita ja vähentää sen tartuttavuutta. Herpes ei kuitenkaan ole terveelle ihmisille vaarallinen, mutta kiusallinen se kylläkin on varsinkin sen ollessa aktiivisessa vaiheessa. Toivottavasti artikkeli herätti sinussa ajatuksia ja antoi ohjeita siitä miten elää viruksen kanssa.

Eli

  • Jos sinulla ei ole tartuntaa, varmista, ettet saa sitä. Uudessa suhteessa kondomi on hyvä suojautumiskeino.
  • Jos sinulla on infektio, varmista, ettet tartuta sitä muille.
  • Jos kumppanillasi on herpes ja olette olleet suojaamattomassa yhdynnässä, virus on todennäköisesti myös sinulla ja voit tartuttaa sen muihin. Jos olet vakituisessa suhteessa ettekä ole käyttäneet aiemmin kondomia, ei suojautumista tarvitse aloittaa nytkään.
  • Jos sinulla on virus ja olet raskaana, ota yhteys lääkäriin, jotta voit suojata vauvan tartunnalta

Odotamme innolla koronatrajoitusten poistumista ja paluusta normaaliin. Voimme taas alkaa tavata toisia ihmisiä tavalliseen tapaan, se voi varmasti olla sekä vilkasta että hauskaa.

Pidä siis huoli itsestäsi ja ihmisistä, joiden kanssa hengailet! Kiitos, kun luit tämän artikkelin!

Herpes simplex -virusinfektioiden nykykuva ja hoito Duodecimlehti

Scroll to Top