LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Useimmat klamydiaa sairastavista naisista ovat tietämättömiä tartunnastaan

klamydiaa

Klamydia

Klamydia on Suomen yleisin sukupuolitauti ja se on usein täysin oireeton. Klamydiatartuntoja raportoidaan vuodessa noin 14000, mutta todellinen määrä on huomattavasti suurempi.

Miten klamydia tarttuu

Klamydia tarttuu erityisen helposti ja salakavalasti yhdynnän ja suuseksin välityksellä. Tartunnan saanut on aluksi aivan oireeton. Hän ei siis edes tiedä saaneensa klamydiaa n.  90 prosenttia naisten klamydiatulehduksista on oireettomia. Miehillä oireita on joka toiselle tartunnan saaneista. Oireettomuus viivästyttää klamydian hoitoa, joskus sairauden toteamiseen voi mennä useita kuukausia. Tänä aikana henkilö on voinut tartuttaa tautia eteenpäin ja mitä useampia kumppaneita, sitä laajemmalle tauti leviää.

Klamydia- ja tippuritartunnat voidaan nykyään todeta samasta ensivirtsa- tai tikkunäytteestä. Klamydian hoitona käytetään edelleen atsitromysiini kerta-annosta, mutta tippurin hoito alkaa olla haastavaa gonokokin resistenssiongelmien vuoksi. Tärkeä osa hoitoa on tehokas tartunnan jäljitys, jolla ehkäistään tartunnan eteenpäin leviäminen.

Klamydian oireet

Naisilla tyypillisiä ensimmäisiä tautioireita  ovat poikkeava valkovuoto, kirvely virtsatessa, alavatsakivut ja ylimääräinen verinen tiputteluvuoto.

Klamydia ja tippuri voivat tarttua vagina-, oraali- ja anaaliyhdynnässä. Nielun ja peräsuolen tartunnat ovat yleensä oireettomia. Tippuri- ja klamydiatartuntaa ei voida luotettavasti erottaa toisistaan kliinisen kuvan perusteella.

Miehillä tauti ilmenee useimmiten virtsaputken tai lisäkiveksen tulehduksena.

Klamydiatulehduksesta voi seurata lukuisia erilaisia jälkitauteja, jotka voi aiheuttaa hedelmällisyyden heikentymistä ja keskenmenoja

Mikäli on pienintäkin epäilystä, että olisi saanut klamydia tartunnan, niin on hyvä käydä testeissä tai tehdä testi kotona.

Klamydian hoito

Klamydia hoidetaan antibiootilla. Kaikki antibiootit eivät tehoa klamydiaa ja mikäli oireet eivät lopu ole yhteydessä lääkäriin uuden antibiootin löytämiseksi. Antibioottikuurin jälkeen noin 4 viikon kuluttua on varmistettava uudella testillä onko klamydia parantunut (uusi virtsanäyte). Mikäli olet sukupuoliyhteydessä ennen jälkitarkastusta, käytä kondomia siihen asti, kun olet varmistunut ettei sinulla ole klamydiaa enää.

Miten välttyä klamydiatartunnalta

Klamydiaa voi ehkäistä käyttämällä kondomia. Jos epäilee tartuntaa, on suositeltavaa hakeutua tutkimuksiin. Jos tartunta on todettu, on tärkeää ilmoittaa seksipartnereilleen tartunnastaan ja käyttää kondomia jälkitarkastukseen saakka.

Klamydia hoidetaan antibiootilla. Vakituinen seksikumppani on hyvä hoitaa samanaikaisesti.

Klamydiatulehduksen voi välttää käyttämällä yhdynnässä kondomia.

Mahdollinen klamydiatartunta on helppo testata kotona tehtävällä klamydia pikatestillä

Lisää tietoa saat THL:n sivuilta.

Scroll to Top