LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Tutkimus: Oireeton herpes voi tarttua suuseksin välityksellä

huuliherpes
herpesviruksen rakkuloita

Oireettoman herpesviruksen (HSV) kantaja saattaa erittää virusta suun tai sukupuolielinten limakalvoille ja eritteisiin, kuten sylkeen, selviää Turun yliopiston tuoreesta väitöstutkimuksesta. Oireetonta erittymistä ja elinikäistä herpesinfektiota pidetään suurimpana syynä herpeksen laajaan esiintyvyyteen väestössä, sillä oireettomana virus tarttuu helposti ihmisten välisissä kontakteissa kuten suuseksissä.

Noin puolet suomalaisista nuorista aikuisista kantaa herpestä, ja heistäkin suurin osa tietämättään. Hammaslääketieteen lisensiaatti Johanna Mäki tutki väitöstutkimuksessaan herpesviruksen esiintyvyyttä suomalaisten raskaana olevien naisten ja heidän puolisoidensa suun limakalvoilla sekä HSV-vasta-aineiden yleisyyttä seerumissa ennen synnytystä ja kuusi vuotta lapsen syntymän jälkeen. Odotetusti noin puolet tutkituista henkilöistä oli HSV-kantajia.

Herpes simplex -viruksen eli yskänrokkoviruksen aiheuttamat infektiot ovat yleisiä. Tunnetuimpia niistä ovat kivuliaita rakkuloita ja limakalvojen haavaumia aiheuttavat huuliherpes ja sukupuolielinten herpes. Huuliherpeksen yleisin aiheuttaja on HSV-1, kun taas HSV-2 aiheuttaa suurimman osan genitaalialueen infektioista. Ensi-infektion jälkeen herpesvirus asettuu pysyvästi tuntohermon tumakkeeseen ja aktivoituu sieltä ajoittain erilaisten ärsykkeiden, kuten UV-valon, stressin tai hormonitoiminnan muutosten vaikutuksesta.

– Vastoin yleistä käsitystä oireelliset herpesinfektiot edustavat vain pientä osaa kaikista aikuisväestön herpesinfektioista, sillä suurin osa infektioista on täysin oireettomia. Oireettomuudestaan johtuen herpestä kantava henkilö ei itsekään tiedä, että hän erittää virusta sylkeen tai sukupuolielinten limakalvoille. Herpesvirus voikin tarttua huomaamatta läheisissä kontakteissa, esimerkiksi suojaamattoman suuseksin välityksellä, Johanna Mäki kertoo Turun yliopiston tiedotteessa.

Scroll to Top