LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Koronaviruksen leviäminen ilmateitse

Koronaviruksen leviamiselle ilmateitse on näyttöä. Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian NAS:n elokuisessa työpajassa eri alojen asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, että on merkkejä siitä että koronavirus leviää ilmateitse. Varsinkin sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä, erityten tiloissa joissa puhutaan kovaa, huudetaan tai lauletaan on suurempi riski saada aerosolitartunta, kuin ulkona. Tutkimuksissa on löydetty ilmassa leijailevista aerosoleista SARS-CoV-2 rna:ta. Löytöpaikat ja hiukkaskoot viittaavat siihen, että virus on kulkenut ilman mukana huomattavasti pidemmälle 2 metrin suojaetäisyyden. Mm. ravintoloissa, urheiluseuroissa, risteilyaluksilla ja työpaikoilla on havaittu tartuntojen jakautuvan tiloihin tavalla, jota on vaikea selittää muutoin kuin ilmavälitteisyydellä.

Asiantuntijat ovat kritisoineet WHO:n kantaa. WHO ei ole vielä tunnustanut ilmavälitteisen tartuntareitin merkitykstä ja seisoo sen käsityksen varassa, että SARS-CoV-2 leviää lähinnä viruksenkantajan ulos pärskimien isojen pisaroiden mukana tai pintoja koskemalla huonon käsihygienian johdosta vastaanottajan hegitysteihin.

Viruksen leviämisen määrittelyssä puutteita

Kemia lehti on kirjoittanut mielenkiintoisen artikkelin NAS:n työpajan mietteistä siitä, miten aiemmat käsitykset tartuntareiteistä ovat vanhentuneita. Tautien leviäminen on paljon monimuotoisempi kysymys. WHO käyttämä pisara ja alle 5 mikrometriin perustuvaa jaottelua ei huomioi muita ulottovuuksia, joilla hiukkaset toimivat todellisuudessa, eli aika ja tila.

Se, kuinka kauas aivastuksesta syntyvä hiukkaspilvi kulkee ja mitä sen sisältämille hiukkasille tapahtuu, riippuu henkäisyn voimasta, ilmanvaihdosta, lämpötilasta, kosteudesta ja hiukkasten kokojakaumasta. Kaikenkokoiset hiukkaset voivat sisältää viruksia, mitä pienempiä hiukkaset ovat sitä syvemmälle keuhkoihin se kulkee hengitysilman mukana

Esim. sisäilmassa 5 mikrometrin nestehiukkasen sisällä oleva virus voi matkata ilmavirtojen mukana huoneesta toiseen, jopa satojen metrien päähän.

Asia mitä ei ole huomioitu on että virus leviää ihan normaali hengityksen tai puheen mukana. Puhuessa syntyvien pienten aerosolien määrä kasvaa, kun hengityksen voimakkuus ja desibelitaso nousevat. Siten esim. yökerhoissa ja opiskelijabileissä on suurempi riski altistua virukselle.

Altistusriskiä voidaan pienentää välttämällä oleskelua tai oleskelemalla tällaisissa tiloissa mahdollisimman lyhyen ajan. Maskin käyttökin on suositeltavaa, mutta ei edes FFP3 maski suodata pienempiä aerosolihiukkasia. Tilan ilmastointiin lisättävällä lisälaitteella voidaan puhdistaa tehokkaasti ilmassa leijailevia ja pinnoilla olevia viruksia. Samaa tekniikkaa mitä käytetään sairaaloissa ja elintarviketeollisuudessa sisäilman- ja pintojen puhdistamiseen bakteereista ja viruksista on saatavilla myös pienempiin tiloihin. Nämä jälkiasennettavat pudistimet voidaan lisätä olemassa olevaan ilmanvaihtojärjetelmiin pienin kustannuksin. Ne lisäävät asiakas- ja työturvallisuutta ja soveltuvat hyvin kauppojen, ravintoloiden ja toimistojen käyttöön.

Miten puhdistaa rakennuksen sisäilmaa- ja pintoja viruksilta?


Sisäilman laatuun ja siellä olevien aerosolihiukkasten ja virusten määrään voidaan vaikuttaa ilmanvaihtojärjestelmään asennettavalla lisälaitteella

Clean Airin rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmään asennettava ilmanpuhdistin PHI-kenno hävittää yli 99% ilmassa olevista viruksista, bakteereista, homeista ja hajuista.

Aivastustestissä AOP ilmanpuhdistin poisti mikrobit jopa 99%:sti 1 m:n päästä aivastuksen lähteestä.

Hapetin ja fotokatalyysiin perustuvat ilmanpuhdistimet tuottavat UV-valon ja nelimetallikatalyytin avulla ilmaan samoja hapettajia kuin hyvälaatuisessa ulkoilmassa on luonnostaan. Näitä laitteita voi käyttää turvallisesti tiloissa missä oleskellaan. Näitä laitteita ei pidä sekoittaa otsonaattoreihin, jotka aiheuttavat myös terveysongelmia.

PHI kenno voidaan asentaa mihin tahansa ilmanvaihtojärjestelmän tuloilmakanavaan. Kennon läpi virrannen ilman puhdistusvaikutus leviää joka puolelle sisätilan pintoja ja desifioi tilan tehokkaammin kuin perinteisellä siivouksella ja desifiointiaineilla mahdollista saadaan aikaan. Tekniikka hajottaa myös ilmassa olevat orgaaniset yhdisteet vaarattomiksi.

PHI-Cell® hapetustekniikaan perustuvia ilmanpuhdistimiä on ollut pitkään käytössä sairaaloissa, elintarviketeollisuudessa, oppilaitoksissa ym. tiloissa missä liikku paljon ihmisiä. Mini PHI 12 sopii ravintola, kauppa, toimisto ja omakoti käyttöön. Kovan kysynnän vuoksi toimitusaika n. 1-2 viikkoa.

Scroll to Top