LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Rattijuopoista jo puolet on huumeiden käyttäjiä

rattijuoppo

Rattijuopumustilastot näyttävät rajua kasvua huumeiden käytön lisääntymisenä. Viimevuonna huumerattijuoppoja jäi poliisin haaviin yhtä paljon kuin alkoholin vaikutusen alaisia kuskeja

Huumekuskien määrä kasvoi kolmanneksella 2019 verratuna. Poliisin tilastojen mukaan vuonna 2020 ratsioissa jäi kiinni 10800 huumekuskia, joista 9300 oli käyttänyt pelkästään huumeita eikä mukana ollut alkoholia. Huumeita ja alkoholia sekaisin käyttäneitä oli 1500.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan syy huumerattijuopumusten määrän kasvulle täytyy olla lisääntynyt huumeiden käyttö. Joka näkyy myös THL.n jätevesitutkimuksissa ja liikenneonnettomuustilastoissa. Myös pitkäaikaisen kehityksenkin perusteella voidaan sanoa, että huumeet ovat syrjäyttämässä alkoholin liikenteessä.

Poliisin arvio on, että koronarajoitukset ovat lisänneet huumeidenkäyttöä aimpaa enemmän. Lienee helpompaa tai vapaampaa käyttää huumeita eikä huumeiden käyttö paljastu niin helposti kanssa ihmisille, kuin alkoholin käyttö. Huumekuskeista ei juurikaan tehdä ilmiantoja verrattuna alkoholin vaikutuksen alaisiin kuskeihin.

Mitä enemmän poliisin ammattitaito huumekuskien tunnistamisessa karttuu ja mitä enemmän poliisi ehtii tehdä pikatestejä, sitä enemmän huumerattijuoppoja jää kiinni, Ihalainen sanoo.

Poliisin haaviin jääneistä huumerattijuopoista suurin osa on laittomien huumeiden käyttäjiä. Tavanomaisimpia ovat olleet amfetamiini ja kannabis huumeet. Ratsioissa jää kiinni myös laillisia huumaavia lääkkeitä käyttäneitä joiden vaikutuksen alaisena ajaminen on kiellettyä.

Huumesylkitestin tekeminen on helppoa ja nopeaa ja se voidaan tehdä kontrolloidusti

Pika huumetestejä voi verrata alkometriin. Se on helppo ja varma tapa selvittää onko henkilö käyttänyt huumeita ja onko hän ajokunnossa. Poliisikin käyttää pikatestejä omassa valvonnassaan.

Lisää aiheesta TurunSanomien artikkelissa

Scroll to Top