LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Oireettomat ovat merkittäviä Covid-19 levittäjiä

Väestön laajamittaiselle testaamiselle olisi perusteet ja siten taudin leviaminen saataisiin paremmin hallintaan. Italiassa eristetyssä Vo’Euganeon kylässä testattiin kaikki 3300 asukasta ja siitä saadun datan perusteella valtaosa koronavirustartunnan saaneista oli oireettomia mutta kyvykkäitä levittämään tautia eteenpäin.  

Firenzen yliopiston kliinisen immunologian professori Sergio Romagnanin mukaan tartunnan saaneiden ja etenkin oireettomien sellaisten osuus väestöstä oli erittäin suuri 50–75 prosenttia . ”Suuri osa tartunnan saaneista oli iältään nuoria. Kun kylän kaikki positiivisen testituloksen saaneet laitettiin karanteeniin, niin kymmenen vuorokauden kuluttua kylän tartuntatapaukset putosivat 88:sta vain 7:ään. Tämä data osoittaa, että oireettomien taudinkantajien eristäminen olisi ensiarvoisen tärkeää viruksen leviämisen estämiseksi ja epidemian vakavuuden lievittämiseksi.

Romagnanin mukaan laaja mittainen testaus etenkin terveydenhuollon työntekijöiden piirissä olisi todella tärkeätä, sillä he voivat levittää tautia tahattomasti potilaisiin ja työkavereihin.

”Näiden tulosten perusteella valossa viranomaisten päätös olla testaamatta oireettomia lääkäreitä ja hoitajia voi olla vaarallinen. Sairaaloista voi tulla infektion keskeisiä leviämispaikkoja, joissa tartunnan saaneita ei ole eristetty”, hän kommentoi italialaislehti La Repubblicalle.

Lisää aiheesta British Medical Journal raportortissa

Scroll to Top