D-vitamiinivaje lisää riskiä sairastua syöpään

D-vitamiini on lukuisille elintoiminnoille välttämätön vitamiini. Sen vaje on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, ihosairauksiin, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin, mutta nyt myös syöpäsairauksiin.

Japanissa ja Englannissa tehtyjen tutkimusten mukaan  D-vitamiinivaje lisää riskiä sairastua syöpään. Japanissa analysoitiin yli 33 000 japanilaisen terveystietoja 16 vuoden ajalta. Tästä aineistosta ilmeni yli 3000 uutta syöpätapausta.

Tutkimuksessa huomioitiin useat mahdolliset taustavaikuttajat, kuten ikä, painoindeksi, fyysinen aktiivisuus, lääkinnällinen historia, tupakointi ja alkoholin kulutus. Lähtötilanteessa osallistujat jaettiin D-vitamiinipitoisuuksien perusteella neljään ryhmään alimmasta korkeimpaan.

Tutkijat havaitsivat, että korkeimman D-vitamiinipitoisuuden ryhmällä oli 20–25 prosenttia matalampi  riski sairastua syöpään verrattuna muihin ryhmiin.  D-vitamiinin lisäys ei tepsi ennaltaehkäisevästi yhtälailla kaikkiin syöpätyyppeihin. Huomion arvoista oli ettei korkeammat D-vitamiinitasot nostaneet syöpään sairastumisen riskiä. Tässä tutkimuksessa korkein D-vitamiinitaso oli keskimäärin 76 nanomoolia litrassa.

Tutkimuksen perusteella korkeampi D-vitamiinipitoisuus veressä alensi maksasyövän riskiä jopa 30–50 prosenttia. Tämä riski pieneni erityisesti miehillä.  Myös paksusuolen syövän riski näyttäisi pienenevän huomattavasti, kun D-vitamiinin taso on riittävän korkea.  Naisilla korkeampi D-vitamiinipitoisuus pienensi vaihdevuosia edeltävän rintasyövän riskiä. Toisaalta  D-vitamiinitason lisäys ei vähentänyt riskiä sairastua eturauhas- tai keuhkosyöpään.

Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että D-vitamiinilla on optimaalinen taso, joka suojaa syöpiä vastaan, mutta tämän tason ylittyessä mitään hyötyä ei ole saatavilla. Tutkijat eivät kuitenkaan pysty vielä sanomaan, mikä on optimaalinen D-vitamiinitaso syöpäriskin minimoimiseksi

Tutkimukset antoivat viitteitä myös, että synnyttävien äitien alhaisella D-vitamiinitasolla on yhteys lasten autismiin ja MS tautiin

Yleinen suositus D-vitamiinin päivittäiseen saantiin on ollut 10 mikrogrammaa päivässä niin lapsille kuin aikuisille ja yli 75-vuotiaille: 20 mikrogrammaa päivässä ympäri vuoden. Suosituksia tullaan mitä todennäköisemmin nostamaan ainakin talvikaudeksi jolloin auringon valosta saatava D-vitamiini jää vähäiseksi.

Tavoite terveyden yllä­pitämiseksi: kalsidiolia (aktiivisen D-vitamiinin esiastetta) on yli 75 nanomoolia litrassa. Yli 100 nanomoolia litrassa saattaa tarjota muitakin terveyshyötyjä, eikä siitä todennäköisesti ole haittaa, koska sama pitoisuus saavutetaan yleensä jo olemalla auringossa.

Itä-Suomen yliopiston FIND-tutkimuksessa pyritään selvittämään D-vitamiinilisän vaikutusta sydän- ja verisuonitautien ja syöpien ilmaantumiseen. Tuloksia on odotettavissa vuoden 2019 aikana, kertoo Itä-Suomen yliopiston ravitsemusepidemiologian dosentti Jyrki Virtanen.

– Tässä kolme vuotta kestäneessä tutkimuksessa kerran kuussa otetulla isolla D-vitamiiniannoksella, joka oli 2 500 mikrogrammaa, ei nähty hyötyjä tai haittoja, Virtanen kertoo.

D-vitamiinia saa useista eri lähteistä: auringon valosta, D-vitamiinivalmisteista tai elintarvikkeista, joissa sitä on luonnostaan, kuten kalasta tai kananmunasta. D-vitamiinin imeytyminen on yksilöllistä ja biologinen hyötyosuus riippuu useasta asiasta. Imeytymiseen vaikuttaa muun muassa suoliston kunto, pitkäaikainen ja sen hetkinen ravitsemus. Biologiseen hyötyosuuteen vaikuttavat muun muassa vitamiinivalmisteen muoto ja ihmisen geenit.

Voit testata kehosi kyvyn käyttää D-vitamiinia ja selvittää D-vitamiinin yksilöllisen tason tällä testillä.

 

 

 

Testerit.fi Asiakaspalvelu

)
    is typing...

    Voit olla meihin yhteydessä alla olevalla lomakkeella.

    Lähetä viesti Sulje
    EUR Euro