LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

10 vinkkiä homeen ennaltaehkäisyyn ja ongelman poistoon

hometesti

Jos havaitset hometta toimi nopeasti. Tästä saat kymmenen hyvää vinkkiä homeelta välttymiselle.

10 Vinkkiä

  1. Tuuleta huoneet vähintään 5-10 minuuttia joka päivä. Mieluusti vaikka monta kertaa päivässä.
  2. Lämmitä sisäilma vähintään +18 asteeseen.
  3. Älä kuivata pyykkiä sisätiloissa.
  4. Käytä aina liesituuletinta laittaessasi ruokaa.
  5. Pyyhi seinät ja lattia kylvyn tai suihkun jälkeen.
  6. Imuroi vähintään kerran viikossa.
  7. Korjaa havaitsemasi vesivauriot ja vesivaurion alut heti havaittuasi ne.
  8. Tarkista katon kunto säännöllisesti.
  9. Puhdista rännit, putkistot ja vesikaivot ajoittain.
  10. Korjaa saumat ja halkeamat ulkoseinissä ja kivijalassa jos tarvetta. Korjaa myös ikkunoiden karmit ja tiivisteet jos vikoja ja halkeamia.

Miltä home näyttää?

Hometta esiintyy sienimuotoisena ja se viihtyy ja lisääntyy kosteassa ympäristössä kuten mm puu- ja rakennuslevyt, kankaat ja paperituotteet. Homelajikkeita on yli tuhat erilaista. Hometta esiintyy monen värisinä, mm punainen, keltainen, harmaa ja musta.

Homevaurion tunnusmerkkejä

Jos havaitset hometta: Homeen havaitseminen on yleensä helppoa. Kun näet tummia tai vaaleita läikkiä tai pilkkuja jossain päin taloa on kyseessä usein home. Seinissä esimerkiksi kalusteiden takana tai nurkissa tai sisäkatto on värjäytynyt paikottain. Home voi haista ja haju muistuttaa maan hajua. h

Hometta voi esiintyä myös ilman huomattavaa hajuhaittaa, hajuun myös tottuu jos sen kanssa on elänyt pitempään. mikä vaikeuttaa ongelman havaitsemista.

Vaikka et huomaisi mitään näkyvää ja silti tunnet oireita kuten päänsärkyä, jatkuvaa väsymystä tai silmien ärsytystä saattaa kodissasi olla hometta esimerkiksi seinän sisällä tai lattian alla.

Sairaudet ja allergiat

Homeen kanssa eläminen voi muodostua todella epämukavaksi. Moni ihminen reagoi homeesta erittyviin aineisiin. Jos kodissasi on hometta saattaa siitä seurata fyysisiä oireita kuten hengitytiehye tulehduksia, yskää, ihon ärsyyntymistä ja tietysti päänsärkyä ja väsymystä. Testaa kotisi homeen varalta. Jos voit paremmin muualla kuin kotonasi ja oireet heikkenevät poissaollessa voi oikea johtopäätös olla että sinulla on ongelma kodissasi. Jos löydät näkyviä mahdollisia ongelma alueita ja epäilet hometta on asiaan saatavissa apua. Voit testata itse tähän tarkoitukseen valmistetulla testillä tai voit lähettää näytteen laboratorioon testattavaksi. Tai voit tilata ammattilaisen apuun ja kodin perusteelliseen tarkastamiseen.

Syitä homeongelmiin

Hometta voi muodostua kun tietty alue altistuu kosteudelle. Kosteus voi tulla ulkopuolelta tai sitä voi muodostua sisällä esimerkiksi peseytyessä, ruokaa laitettaessa tai kuivatessa pyykkiä. Jos hometta on löytynyt on tärkeää selvittää syy mistä ongelma johtuu ja tehdä tarpeelliset korjaavat toimenpiteet. Joskus pelkkä tapojen muuttaminen voi auttaa kuten tuulettaa riittävästi ja välttää pyykin kuivausta sisätiloissa.

Ongelma voi myös johtua viasta tuuletusjärjestelmässä tai vesivauriosta rakennuksen putkistossa tai rakenteissa. Vika on syytä korjata pikimmiten jos siitä kyse.

Jos havaitset hometta

Jos on huonoa onnea matkassa voi olla niin ikävästi että rakennuksessa on suunnittelu- tai rakennusvirhe. Tarkastuksissa on löydetty vikoja mm lattioista, pintamateriaalin alta. Myös seinistä, kiireessä on saatettu luistaa eri materiaalien kuivausajoista ja yksi yleinen syy on myös eristeiden huono asennus. Pitkän ajan saatossa muodostuneet kosteusvauriot suunnittelu- tai rakennusvirheistä johtuen ovat niitä ikävimpiä (ja kalliimpia korjata) mitä kohdalle voi sattua ja tästä syystä asuntoa tai taloa ostaessa on syytä varmistaa että homeongelmia ei ole

Tästä saat lisätietoja kosteus- ja homevaurioiden ehkäisystä

Scroll to Top