Ulostenäytteestä tehtävä Viruspohjaisen vatsataudin pikatesti auttaa selvittämään onko ripulin aiheuttaja norovirus, rotavirus, adenovirus tai astrovirus. Ripulitaudin syynä on usein viruksen aiheuttama tarttuva suolistotulehdus, jonka oireita ovat vatsakipu, löysä vatsa, oksentelu, päänsärky ja ajoittain kuumeilu.
Tietoa ripulia aiheuttavista viruksista (Norovirus, Rotavirus, Adenovirus, Astrovirus)
Norovirus
Norovirus on yksi yleisimpiä suolistotulehdusten aiheuttajia kaikkialla maailmassa ja niille on tyypillistä räjähdysmäiset, työ- tai oleskelupaikkakohtaiset tautiepidemiat. Norovirus tarttuu erittäin herkästi ruuan, juoman ja ihmiskontaktien välityksellä. Tartunta on yleensä ulosteperäistä, mutta myös oksennushöyryjen kautta leviävää. Akuutin taudin itämisaika on 24-48 tuntia, mutta se voi puhjeta jo 12 tunnin kuluttuakin. Tauti on yleensä lievä, mutta voi hoitamattomana aiheuttaa kuoleman pienillä lapsilla ja huonokuntoisilla vanhuksilla. Noroviruksen aiheuttaman taudin tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja vatsan kouristelu. Joillekin tauti aiheuttaa myös lievää kuumetta, vilunväristyksiä, pää- ja lihassärkyä sekä yleistä väsymystä. Useimmilla tauti rajoittaa itse itseään ja oireet menevät ohi parissa päivässä.
Rotavirus
Akuutti ripulitauti on köyhien maiden lasten yleinen kuolinsyy ja kaikkialla maailmassa vakava lastentauti. Taudin yleisin aiheuttaja on vasta vuonna 1973 keksitty rotavirus, joka tarttuu ulosteiden saastuttaman ravinnon välityksellä tai huonon hygienian seurauksena, pääsee esimerkiksi ulosteiden saastuttamista käsistä suuhun, ja aiheuttaa ripulitaudin 1-3 vrk viiveellä. Viruksen osoittamiselle ulosteesta paras aika on 2-5 vrk taudin puhkeamisesta, mutta virusta erittyy ulosteeseen koko pitkään jatkuvan ripulitaudin ajan. Rotaviruksen aiheuttama vatsatauti on hengenvaarallinen erityisesti imeväisikäisille lapsille, vanhuksille ja immuunivasteen heikkoudesta kärsiville. Infektiot ovat yleisimmillään talviolosuhteissa ja voivat aiheuttaa epidemioita, joissa tuhansia ihmisiä sairastuu. Tyypillisesti rotavirus löytyy noin 50 %:lla vatsataudista sairaalahoitoon tuoduista lapsista. Virukset lisääntyvät solujen tumissa ja näyttävät olevan lajispesifisiä aiheuttaen eri lajeilla erilaiset vaikutukset. Rotaviruksen viljely on erittäin vaikeaa, joten sitä ei kannata diagnosointia varten eristää viljeltäväksi. Sen suora osoittaminen ulosteesta on helppoa ja mahdollista monin eri tekniikoin.
Adenovirus ja Astrovirus
Valtaosalla niistä ripulitaudista kärsivistä lapsista, joilla taudin syy ei ole rotavirus, taudin aiheuttaja on adenovirus, tyypit Ad40 ja Ad41. Adenovirus aiheuttaa vatsatautia ympäri maapallon kaikkina vuodenaikoina. Uhreja ovat yllensä alle 2-vuotiaat lapset, mutta tauti iskee kyllä kaikenikäisiin. Sairaalahoitoa edellyttävistä vatsataudeista 4-15 % on adenoviruksen aiheuttamia. Adenovirusta harvinaisempi, mutta saman taudinkuvan aiheuttava astrovirus on sekin pieniä lapsia ympäri maailmaa vakavaan ripulitautiin sairastuttava.
Testin mukana tulee tarkat ohjeet miten testi tehdään.
Testituloksen lukeminen
Tulos luetaan 15 minuutin kuluttua näytteen tiputtamisesta S-kuoppiin (ei enää yli 20 minuutin kuluttua), jolloin taustan tulee olla tasaisen vaalea ja C-viivan selkeä
Tulkitse tulos seuraavasti:
- C-viivan puuttuessa testi on epäonnistunut eikä sitä saa tulkita mitenkään.
- Pelkkä C-viiva (siis T-viivan puuttuminen) tarkoittaa että näyte on negatiivinen, eikä näytteessä ole tutkittavia viruksia
- Kaksi viivaa (C ja T) tarkoittaa, että näyte on postiivinen ja näytteessä on tutkittavaa virusta
Norovirusikkunassa
- T1-viiva = pääryhmätyyppi 1 todettu
- T2-viiva = pääryhmätyyppi 2 todettu
Rota/adenovirusikkunassa
- T1-viiva = adenovirus todettu
- T2-viiva = rotavirus todettu
Astrovirusikkunassa
T-viiva = astrovirus todettu
Tämä tuote on CE-merkitty ja tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Testi on varustettu suomenkielisellä käyttöohjeella. On tärkeätä, että noudattaa ohjeita ja tulkitsee niitä oikein. Testejä ei ole tutkittu kotikäytössä.
Lue myös artikkelimme: Vesiepidemioita aiheuttavat virukset säilyvät juomavedessä useita vuosia