Valikko

Norovirus pikatesti

Norovirus pikatestillä (CE merkitty ammattilaiskäyttöön) selvitää onko norovirustartunta.

Noroviruksen aiheuttaman taudin tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja vatsan kouristelu. Joillekin tauti aiheuttaa myös lievää kuumetta, vilunväristyksiä, pää- ja lihassärkyä sekä yleistä väsymystä.

Norovirukset ovat suolistotulehdusten pääaiheuttajia kaikkialla maailmassa ja niille on tyypillistä räjähdysmäiset, työ- tai oleskelupaikkakohtaiset tautiepidemiat. Jo 10 virusta voi aiheuttaa taudin, joka tarttuu erittäin herkästi ruuan, juoman ja ihmiskontaktien välityksellä.

16,90 

Kuvaus

Norovirus tartuu ensisjaisesti juomaveden ja elintarvikkeiden välityksellä. Erityisesti se on yhdistetty kypsentämättömänä syötäviin kasviksiin, esimerkiksi ulkomailta tulleisiin pakastemarjoihin. Tartunta on yleensä ulosteperäistä ja norovirusripuli tarttuu herkästi myös ihmisestä toiseen. Virus leviää myös oksennushöyryjen kautta. Virus tarttuu helposti pinnoilta, joihin sairas on koskettanut (ovenkahvat, ostoskärryt, valokatkaisimet ym.). Virus säilyy tartuttavana useita päiviä.

Akuutin taudin itämisaika on 24-48 tuntia, mutta se voi puhjeta jo 12 tunnin kuluttuakin. Tauti on yleensä lievä, mutta voi hoitamattomana aiheuttaa kuoleman pienillä lapsilla ja huonokuntoisilla vanhuksilla.

Testipakkaus sisältää testikasetit yksittäispakattuina ilmatiiviisti saumattuihin foliopusseihin (joissa on myös kosteutta tasaava silikageelipussi), testin käyttöohjeiston sekä kutakin testiä varten ulostenäytteen keräysputken (sisältää korkissa kiinni olevan käräystikun), joka sisältää uutosreagenssin.

NOROVIRUKSEN TESTAUSOHJE ULOSTEESTA

Anna testikasetin ja reagenssipullon tasapainottua huonelämpötilaan (15-30 oC) ennen testin aloittamista.

 1. Ulosta vaippaan, pottaan tai muuhun puhtaaseen, kuivaan astiaan tai huuhteluvedestä tyhjennettyyn WC-pönttöön.
 2. A) Jos uloste on vielä kiinteää, avaa reagenssipullon vihreä korkki ja työnnä korkkiin kiinnitetty näytteenottotikku ainakin kolmeen eri kohtaan ulostetta. Upottaessasi tikun ulosteeseen voit pyöräyttää sitä, mutta älä kauho. Riittävä ulostemäärä tikussa on neljäsosa herneen koosta (50 mg).

Siirrä tikku takaisin reagenssiputkeen ja kierrä korkki tiiviisti kiinni.

 1. B) Jos uloste on nestemäistä tai ripulia, poista reagenssiputkesta vihreä korkki näytteenottotikkuineen ja ota näyte erillisellä kertakäyttöpipetillä. Purista pipetin pallopäätä ja sitten puristusvoimaa keventämällä ime pipettiin neste- tai lietemäistä ripulinäytettä. Purista pipetistä kaksi tippaa näytettä (n. 50 µl) reagenssiputkeen ja sulje se, kuten edellä.
 2. Ravistele reagenssiputkea voimakkaasti n. 20 sekuntia ja anna sen sitten seistä rauhassa noin 3 minuuttia.
 3. Aseta saumatusta foliopussista ottamasi testikasetti pöydälle. Avaa näytereagenssiputken väritön suukorkki, jolloin putkea voi käyttää sisältämänsä näytteen annosteluvälineenä. Käännä putki pystysuoraan ylösalaisin, aseta sen suu näytekuopan S päälle lähelle kuoppaa ja purista putkesta kaksi tippaa (n. 80 µl) nestemäistä ulostenäyteuutetta kuoppaan. Vältä ilmakuplien syntyä/pääsyä näytekuoppaan. Käännä putki takaisin suu ylöspäin, sulje se jälleen tiiviisti värittömällä korkilla ja aseta sivuun.
 4. Katso aika kellosta ja anna näytteen rauhassa imeytyä kasetin suorakaiteen muotoisen testi-ikkunan läpi, kunnes tausta jälleen vaalenee ja C-vyöhyke näkyy selvänä.
 5. Lue tulos 15 min kuluttua näytteen tiputtamisesta S-kuoppaan (ei enää yli 20 min kuluttua) ja tulkitse se seuraavasti:

*Tulos on negatiivinen, siis ulostenäytteessä ei ole norovirusta todettavaa määrää, jos kasetissa näkyy vain yksi eli kontrolliviiva kohdassa C.

*Tulos on positiivinen, jos selkeän kontrollivyöhykkeen (C) alapuolella on heikkokin punasävyinen viiva joko T1-vyöhykkeellä (näyte sisältää genotyypin 1 norovirusta) tai T2-vyöhykkeellä (näyte sisältää genotyypin 2 norovirusta) tai molemmilla testivyöhykkeillä (näyte sisältää molemman tyyppisiä noroviruksia).

*Tulos on mitätön (invalid) ja testi epäonnistunut aina, kun C-viivaa ei näy.

 

 

 

 

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Vain kirjautuneet asiakkaat -jotka ovat ostaneet tuotteen- voivat kirjoittaa tuotearvion.

Testerit.fi Asiakaspalvelu

)
  is typing...

  Voit olla meihin yhteydessä alla olevalla lomakkeella.

  Lähetä viesti Sulje
  EUR Euro