LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – niin koti- kuin ammattikäyttöön

LAAJA VALIKOIMA LAADUKKAITA TERVEYSTESTEJÄ – helposti ja nopeasti

Mitä ovat bilehuumeet?

huumeiden viihdekäyttö

”Bilehuumeet” on usein käytetty nimitys huumeista, joita käytetään viihdekäytössä, erityisesti juhlissa ja festareilla. Yleensä huumeiden viihdekäytön tavoitteena on nostaa mielialaa, lisätä nautintoa ja rentoutumista, edistää sosiaalista vuorovaikutusta, vähentää estoja tai lisätä jännitystä elämään.

Bilehuume nimitys on kuitenkin harhaanjohtava, sillä voi olla vaikutus siihen, että huumeiden käyttö nähdään jollain tapaa hyväksyttävämpänä ja vähemmän vaarallisena kuin muissa yhteyksissä käytettävien huumeiden.

Bilehuumeita ovat esimerkiksi amfetamiini, kokaiini, ketamiini, ekstaasi eli metyleenidioksimetamfetamiini  (MDMA), ja muut stimulantit. Näitä huumeita käytetään usein yhdessä alkoholin kanssa, ja niiden yhdistelmä voi olla erityisen haitallinen terveydelle.

Suomessa bilehuumeiden yhteenlasketut käyttömäärät ovat kolminkertaistuneet viimeisen 10 vuoden aikana. Ekstaasin käyttö 5–10-kertaistuu viikonloppuisin. Kokaiinia käytetään tyypillisesti 2–3 kertaa enemmän ja amfetamiinia puolitoista kertaa enemmän kuin arkipäivinä, selviää THL:n jätevesitutkimuksesta.

Huumeiden käyttöön liittyvät asenteet ovat muuttuneet avoimempaan ja hyväksyttävämpään suuntaan. Nuoret puhuvat bilehuumeista julkisilla paikoilla nykyään kuin tupakasta tai alkoholista. Tämä voi johtua monista syistä, kuten yleisestä ilmapiiristä, joka korostaa yksilön vapautta ja oikeutta tehdä omia valintoja, huumeiden käytön normalisoitumisesta populaarikulttuurissa ja sosiaalisessa mediassa.

Huumeiden käytöstä aiheutuvat ongelmat

Kaikki huumeet, mukaan lukien bileissä käytetyt, voivat todellisuudessa aiheuttaa riippuvuutta ja terveysongelmia. Niiden käyttö voi myös johtaa negatiivisiin sosiaalisiin ja taloudellisiin seurauksiin, kuten työpaikan menettämiseen, rikosoikeudellisiin seuraamuksiin ja jopa perhe- tai parisuhteen hajoamiseen. On tärkeää pitää mielessä nämä riskit ja harkita turvallisempia ja terveellisempiä tapoja nauttia elämästä.

On tärkeää, että huumeiden käyttäjät ja heidän läheisensä ovat tietoisia riskeistä, joita huumeiden käyttö voi aiheuttaa. Ongelmiin on syytä puuttua ajoissa ja varsinkin nuorten huumeenkäytön osalta päävastuu on vanhemmilla. Ulkopuolistakin apua on tarjolla. Viranomaiset ja yhteisöt kuten Irti huumeista ry tarjoavat tukea ja hoitoa huumeiden käyttäjille, jotta he voivat päästä eroon huumeriippuvuudestaan ja saada tarvittavaa tukipalvelua ja hoitoa ongelmiinsa.

Vanhemmat olkaa kiinnostuneita siitä mitä teidän lapsenne tekevät se on välittämistä💕.

Lue myös artikkeli: Tietoa huumetesteistä mm. koska ja kenen toimesta saa testata

Scroll to Top