Kuitu- ja täysjyvätuotteita syömällä voidaan vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin

pexels photo 1092730

Neljän vuosikymmenen aikana tehtyn seurannan ja kliinisten tutkimusten mukaan voidaan osoittaa, että syömällä enemmään (25-29 g tai enemmän) kuitupohjaisia ja täysjyvätuotteita voidaan vähentään riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautetihin, syöpään, kroonisiin hengitystiesairauksiin ja diabetekseen.

Professori Jim Mann Otagon yliopistosta, Uusi-Seelanti, sanoo:  ”Aikaisemmmat arviot ja meta-analyysit ovat yleensä tutkineet yhtä hiilihydraattien laatua rajoitettuun määrään tiettyjä sairauksia, joten ei ole voitu todeta, mitä elintarvikkeita suositellaan suojaamaan erilaisissa tilanteissa. Tuloksemme antavat vakuuttavia todisteita siitä että ravintokuitujen lisääminen ja jalostettujen jyvien korvaaminen täysjyvillä vähentää useiden tärkeiden sairauksien esiintyvyysriskiä ja kuolleisuutta. ”

Ruokavalion lisäksi myös geneettinen perimä voi lisätä riskiä sairastua sydän- ja verisuonitautiin. DNA-testit auttavat tunnistamaan riskiryhmät entistä tarkemmin. Joidenkin sairauksien kohdalla suurin osa sairastumisista kyetään ennaltaehkäisemään kokonaan, ja loppujen sairastumista voidaan myöhästyttää jopa 5–20 vuodella. Geneettisen tiedon avulla voidaan siis lisätä huomattavasti terveitä elinvuosia.